Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
 

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε να τεθεί σε ισχύ ν/σχέδιο στη Λουιζιάνα που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση

Αναρτήθηκε: 08.02.2019

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εμπόδισε με απόφασή του χθες Πέμπτη το βράδυ να τεθεί σε ισχύ σήμερα ένα νομοσχέδιο στην πολιτεία της Λουιζιάνα το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

epa07321729 People crossing their arms showing ‘No’ sign participate in a demonstration for the right of Sexual Self-determination in Berlin, Germany, 26 January 2019. A protest was held to rally for the abolition of criminal codes 218 and 219a. Paragraph 218 criminalizes those who perform abortions, paragraph 219a criminalises those who advertise abortions. by anti-abortionists to intimidate doctors who perform abortions. EPA/HAYOUNG JEON

Η υπόθεση θεωρούταν τεστ για το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μετά τους διορισμούς δύο νέων δικαστών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει μια συντηρητική στροφή.

Η απόφαση ελήφθη με μικρή πλειοψηφία, με τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς να ενώνει τη φωνή του με αυτή των τεσσάρων προοδευτικών δικαστών προκειμένου να εμποδιστεί το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε το 2014 στη συντηρητική πολιτεία της Λουιζιάνα, επιβάλει στους γιατρούς που προτίθενται να κάνουν αμβλώσεις να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σημείο που θα γίνει η επέμβαση.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, οι όροι αυτοί είναι πολύ αυστηροί και αυτή τη στιγμή μόνο ένας γιατρός και μία κλινική σε ολόκληρη την πολιτεία τους πληρούν. Ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής, τονίζουν, καθώς κάθε χρόνο στη Λουιζιάνα γίνονται περίπου 10.000 αμβλώσεις.

Από την πλευρά τους οι αρχές της πολιτείας δικαιολόγησαν το μέτρο αυτό επικαλούμενες τους κινδύνους επιπλοκών και την ανάγκη να μπορούν να διακομιστούν σε κοντινό νοσοκομείο οι ασθενείς, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Τα επιχειρήματα αυτά είχαν πείσει το εφετείο, το οποίο έπειτα από χρόνια διεργασιών επέτρεψε τελικά να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να το μπλοκάρει.

Πριν δύο χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στο Τέξας. Όμως στο μεταξύ ο Τραμπ διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο συντηρητικούς δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς και τον Μπρετ Κάναβανο, που είναι αντίθετοι στην άμβλωση.

Πριν δύο χρόνια ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρόμπερτς είχε συνταχθεί με τους συντηρητικούς που επιθυμούσαν να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος στο Τέξας. Όμως χθες μπλόκαρε το αντίστοιχο νομοσχέδιο της Λουιζιάνα, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά την ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος