Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019
 

Το δρόμο προς τη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ που περιλαμβάνει και αλλαγές «Κλεισθένη 1»

Αναρτήθηκε: 06.02.2019

Το δρόμο προς τη Βουλή  έχε πάρει  νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, την ισότητα των δύο φύλων, βελτιώσεις για τον Κλεισθένη, ρύθμιση για τον διορισμό των 8.166 επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Οι προωθούμενες αλλαγές- βελτιώσεις του «Κλεισθένη» είναι κυρίως εκλογικού περιεχομένου, όπως είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν: α) στην εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων, η οποία  θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών καθώς και εκλογή από τον πρώτο γύρο σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο λάβει το 50%+1.

 και β) στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπου ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%, αντί για 30% που προβλέπεται μέχρι τώρα.  
Αλλαγές θα υπάρξουν και στα εκλογικά κωλύματα των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, δεν θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη», που προβλέπουν παραίτηση από τη θέση 18 μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε πριν από οκτώ μήνες. Έτσι, θα ισχύσουν οι προϊσχύουσες προβλέψεις του «Καλλικράτη».

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί διάταξη για την ποσόστωση των φύλων στις εθνικές εκλογές, επεκτείνοντας την πρόβλεψη για συμμετοχή υποψηφίων τουλάχιστον στο 40% από κάθε φύλο (γυναίκες και άνδρες) σε κάθε ψηφοδέλτιο. Να σημειωθεί ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ισχύσει το μέτρο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ρύθμιση για τους επιτυχόντες της 3Κ/2018

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ρύθμιση για τους οριστικά επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ/208 του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα εξαιρεθούν από τη σχετική απαγόρευση που προβλέπεται  για τις προεκλογικές περιόδους.

Αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες  με τους επιτυχόντες και να υπογραφούν από τους δημάρχους οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους, να έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων, που ξεκινάει ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου. 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος