Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα εξετάζει η ΕΝΠΕ

Αναρτήθηκε: 01.02.2019

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική και εντός 30 ημερών μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των περιφερειών και τον δήμων στον λογαριασμό διαχείρισης τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

“Πιστεύω ότι θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, μετά από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Εμείς έχουμε βάλει τη νομική μας υπηρεσία στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος αλλά έχουμε βάλει και εξωτερικούς συνεργάτες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε” πρόσθεσε.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δυστυχώς βάζει σε μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση” και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια “ελεγχόμενη οικονομική διαχείριση στην Αυτοδιοίκηση”, κάτι που όπως είπε είναι αντισυνταγματικό. Παράλληλα επισήμανε ότι είχε συμφωνηθεί μια τέτοια διαδικασία να γίνει μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα και όχι καταναγκαστικά.

Τόνισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση δημιούργησε τα πλεονάσματα, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε: “θέλουν να μαζέψουν τα χρήματα, για να μην έχουν πρόβλημα με τους δανειστές”, “θέλουν να δείξουν ότι έχουν κεφαλαιακή επάρκεια”.

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε τέλος ότι “δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να προσδιορίζει τη διαδικασία των αποθεματικών” και μίλησε για αιφνιδιασμό που δημιουργεί ζημιά στην κοινωνία, προβλέποντας ότι “το χρήμα αυτό θα λείψει από την αγορά και θα αναγκαστεί η τραπεζική αγορά να πιέσει και για τα κόκκινα δάνεια και τους ανθρώπους που χρωστάνε”.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για “σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα”.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι “εάν προχωρήσει αυτή η απόφαση θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των ίδιων των περιφερειών”, καθώς, όπως είπε, “αυτά δεν είναι χρήματα που κάθονται στην άκρη, αλλά (χρήματα) που τα αξιοποιούν οι περιφέρειες για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους”.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να μας ξεκαθαρίσει, τι από τα δύο ισχύει; Βγήκαμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια, η οικονομία ανακάμπτει ή τελικά είμαστε στα επίπεδα του 2015 και πρέπει πάλι να αφαιμάξουμε όλους τους φορείς του Δημοσίου;” τόνισε.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος