Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
 

Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τις 3.257 προσλήψεις στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Αναρτήθηκε: 11.12.2018

Σήμερα ψηφίζεται  από τη Βουλή η τροπολογία, για την προκήρυξη 3.257 θέσεων εργασίας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω ΑΣΕΠ.

Στη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων  προβλέπεται  ρητά ηενισχυμένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ηανάληψη χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι  σήμερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται 3.025συμβασιούχοι, πολύ εκ των οποίων υπηρετούν πλέον των 15 ετών, προσφέροντας υπηρεσίες σε περίπου 78.000 ηλικιωμένους.

Ειδικότερα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

  • Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ.
  • Προβλέπεται η σύσταση οργανικών θέσεωνστους δήμους, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προς τον αριθμό, τις κατηγορίεςκαι τους κλάδους. Ταυτόχρονα, όμως, λαμβάνονται υπόψη επιπλέον θέσεις σεποσοστό 7%, οι οποίες θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες,σύμφωνα με τον ν. 2643/1998.
  • Προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων καλύπτεται  από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στη ρύθμιση υπάγονται, οι δήμοι πουσυμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα, εντάχθηκαν στη σύμβαση που συνήφθη με τηνΕΕΤΑΑ το 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν εργαζόμενους μεσυμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες, μετά από αλλεπάλληλες ανανεώσεις –παρατάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
  • Σε ότι αφορά στη μοριοδότηση της ειδικήςεμπειρίας,  στη ρύθμιση προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση 17 μονάδων ανάμήνα  για έως και 7 έτη (συνολικά 84 μήνες). Μάλιστα η ειδικήεμπειρία  προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν αίτησηδιορισμού. Όμως όσοι διοριστούν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και ναυπηρετήσουν στις θέσεις διορισμού τους επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, χωρίςδυνατότητα μετακίνησης, απόσπασης ή μετάταξης.
  • Προβλέπεται ότι μέχρι να δημοσιευτούναπό το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων στις μόνιμες θέσεις που θασυσταθούν, οι ήδη απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου  χρόνου θαεξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με παράταση των συμβάσεών τους. Απότη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες, οι συμβάσεις λύονταιαυτοδικαίως και αζημίως για τους οικείος ΟΤΑ ή νομικά τους πρόσωπα, αφού οισυγκεκριμένες  οργανικές θέσεις θα καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό.
  • Η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού πουθα στελεχώσεις τις νέες οργανικές θέσεις του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ειδική πίστωση που εγγράφεταιστον προϋπολογισμό  του υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στουςδικαιούχους δήμους.  Ειδικά για φέτος προβλέπεται µεταβατική διάταξηκάλυψης της δαπάνης βάσει του νόµου 4483/2017, όπου γίνεται λόγος για κονδύλι60 εκατ. ευρώ τροφοδοτούµενο από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών(ΑΚΑΓΕ), τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και την ειδική εισφοράασφαλισµένων, που θεσµοθετήθηκε µε το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος