Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
 

Μυτιλήνη: Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Huangshan – Λέσβος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»

Αναρτήθηκε: 07.12.2018

Έκθεση φωτογραφίας μετίτλο «Huangshan – Λέσβος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», οργανώνεται σε συνεργασίατου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας.

Huangshan - Λέσβος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

  Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Λέσβο από το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υλοποιείται μεταξύ των δύο Γεωπάρκων και ειδικότερα στο πλαίσιο ανταλλαγής εκθέσεων και προβολής.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους τα υψηλόβαθμα μέλη της Τοπικής Κυβέρνησης της περιοχής Huangshan της Κίνας οι οποίοι βρέθηκαν στην Λέσβο ειδικά για την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης.

 Στην έναρξη της εκδήλωσης ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στη σημασία των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Λέσβου και του Γεωπάρκου Huangshan από την Κίνα με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης του προσωπικού, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τη δικτύωση και κυρίως την προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών των δύο περιοχών.

   Ο κ. Qiu Zhaolong, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωπάρκου Huangshan της Κίνας, παρουσίασε τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου και αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική φωτογράφησή τους καθώς και στη στενή συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με Γεωπάρκο Huangshan και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν και για τις δύο περιοχές.

   Επίσης, αναφέρθηκε στους χιλιάδες επισκεπτών από την Κίνα, οι οποίοι επισκέφτηκαν πρόσφατα την αντίστοιχη έκθεση με φωτογραφίες από τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λέσβο και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επίσκεψης.

 Το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας

 Το Γεωπάρκο Huangshan καλύπτει έκταση 160,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Anhui της Ανατολικής Κίνας.

Η γεωλογική ιστορία χρονολογείται πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια όταν μάγμα διείσδυσε στο γήινο φλοιό και δημιούργησε τις γρανιτικές μάζες που αποτελούν το βουνό Huangshan, ύψους 1.000μ., για το οποίο είναι διάσημο το Γεωπάρκο.

   Τα γρανιτικά τοπία του Huangshan – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO είναι ένα ιδανικό μέρος για την παρατήρηση του μηχανισμού δημιουργίας γεωμορφών γρανίτη. Οι αξιόλογες στήλες γρανίτη έχουν καταπληκτικά σχήματα – θόλους, κώνους, κορυφές και κίονες- στις πολλές κοιλάδες που διατρέχουν τις πλαγιές του βουνού.

   Οι αρχαίες γέφυρες, τα αρχαία ορειβατικά μονοπάτια και τα πέτρινα γλυπτά στους κρημνούς σε συνδυασμό με τον πολύ παλαιό πολιτισμό του Γεωπάρκου που χαρακτηρίζεται από τη ζωγραφική τοπίου, αποτελούν τα έντονα χαρακτηριστικά ενός εντυπωσιακού φυσικού τοπίου. Με αυτόν τον τρόπο, η γεωλογία συνδέεται με την τέχνη και τον πολιτισμό στο Γεωπάρκο Huangshan.

   Η γεωλογική κληρονομιά και το ιδιαίτερο γρανιτικό τοπίο, οι τεταρτογενείς παγετώδεις γεωμορφές, οι υδρογεωλογικοί σχηματισμοί κλπ., οι περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος και οι πλούσιοι ζωικοί και φυτικοί πόροι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο φυσικό μουσείο μεγάλης κλίμακας με βουνά, υδάτινα στοιχεία, πολιτιστικό ενδιαφέρον, άγρια ζώα και φυτά.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος