Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019
 

Ισπανία: Ξεκινά σήμερα από το πανεπιστήμιο UAM της Μαδρίτης το φοιτητικό δημοψήφισμα κατά του θεσμού της μοναρχίας

Αναρτήθηκε: 29.11.2018

Σήμερα διεξάγεται στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (UAM), το πρώτο από τα δημοψηφίσματα, που αποφάσισαν την περασμένη Τρίτη στη Μαδρίτη εκπρόσωποι από 26 φοιτητικές ενώσεις ισάριθμων ισπανικών δημόσιων πανεπιστημίων, παρουσιάζοντας σχετική διακήρυξη. Τα υπόλοιπα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ο απώτερος σκοπός τους, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να δημιουργηθεί μια «συντακτική διαδικασία» και συνάμα η αναβίωση του φοιτητικού κινήματος, γύρω από έναν «συγκεκριμένο και απαραίτητο» σκοπό.

Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Teatro del Barrio της Μαδρίτης, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων εργατικών κινημάτων, οι φοιτητές καταφέρθηκαν ενάντια σε έναν θεσμό που χαρακτήρισαν «αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό» .

«Είμαστε η νεολαία που δεν θέλει να αποδεχθεί μία επιβεβλημένη και παγιωμένη μοναρχία για 40 ολόκληρα χρόνια, που δεν την ψήφισαν ούτε εμείς, αλλά και ούτε και οι γονείς μας», τονίζουν στη διακήρυξή τους οι φοιτητές από όλην την επικράτεια της Ισπανίας, οι οποίοι τόνισαν πως η πλατφόρμα τους ήδη έχει γίνει αποδεκτή στα περισσότερα από τα μισά ισπανικά δημόσια πανεπιστήμια (26 από τα 50). Στην εκδήλωση υπήρξαν αντιπροσωπείες επίσης από τα πανεπιστήμια Κάρολος Γ’ ( Carlos III), Βασιλέας Χουάν Κάρλος, από το Πολυτεχνείο και το Παν/μιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτη, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και Pompeu Fabra (επίσης Βαρκελώνη), το Πολυτεχνείο του Αλικάντε και το Πανεπιστήμιο της Θαραγόθα.

Σήμερα, η πρωτοβουλία ξεκινά με το δημοψήφισμα στο UAM. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο ερωτήσεις, αμφότερες με δύο δυνατότητες απάντησης με ένα “ναι”, ή ένα “όχι”: «Είστε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ως μορφής του κράτους;» «Αν συμφωνείτε , είστε υπέρ της σύστασης συντακτικής διαδικασίας για να αποφασισθεί το είδος της δημοκρατίας;» Οι φοιτητές παραδέχθηκαν πως η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί με βάση τους καταλόγους των μητρώων φοιτητών και με τη λήψη μέτρων ασφάλειας, προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες, τονίζοντας «πως επαφίενται στην καλή θέληση των συμμετεχόντων». «Προφανώς, το σημαντικό είναι να ψηφίσουν όλοι και να εκφράσουν τη γνώμη τους στα ερωτήματα. Τις απαιτήσεις για έλεγχο και ασφάλεια της ψήφου τις αφήνουμε στα θεσμικά όργανα, όποτε θέλουν να τις εφαρμόσουν στην πράξη» ανέφερε ειρωνικά η εκπρόσωπος του UAM, Λουθία Νιστάλ, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Η πρόσκληση για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα απευθύνεται «κατά βάση στους φοιτητές τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και τους καθηγητές», τονίζουν οι διοργανωτές της, όμως προσθέτουν πως «εκείνοι οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν στις αντίστοιχες κοινωνικές πρωτοβουλίες στη γειτονιά τους, επίσης είναι ευπρόσδεκτοι».

Η πρωτοβουλία των φοιτητών αντλεί έμπνευση από την ήδη τρέχουσα διαδικασία σε γειτονιές των πόλεων, όπως το προάστιο της Μαδρίτης Βαλιέκας. Τα άλλα δημοψηφίσματα, με τη μορφή του διπλού ερωτηματολογίου, θα διεξαχθούν εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται στα πρώτα ιδρύματα που συμμετέχουν στη διακήρυξη να προστεθούν και άλλα στην πορεία, όπως το Πανεπιστήμιο Πάβλο Ολαβίδε της Σεβίλης, που το έπραξε μετά την εκδήλωση της Τρίτης.

«Θέλουμε να φέρουμε το θέμα αυτά σε όλα τα κέντρα σπουδών και τα πανεπιστήμια, ώστε αυτά να παύσουν να είναι ένα τμήμα της διατήρησης και διαιώνισης του κοινωνικού status quo και να μετατραπούν σε κέντρα κριτικής σκέψης και να βρίσκονται στην υπηρεσία του κοινωνικού μετασχηματισμού, του οποίου θα πρέπει να είναι το επίκεντρο» τόνισαν οι φοιτητές, κατά την έναρξη της εκδήλωσης και κατά τη διάρκεια της ανάγνωση της κοινής τους διακήρυξης. Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας είναι άλλωστε, σύμφωνα με αρκετούς εκπροσώπους, η «αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος» και η επιστροφή του στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, όπως συνέβη «κατά τη διάρκεια της επιβολής της Διακήρυξης της Μπολόνιας και κατά των περικοπών στην εκπαίδευση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος