Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019
 

Περιφέρεια Αττικής: Εκτεταμένη άσκηση σεισμού στη Ν. Αθήνα

Αναρτήθηκε: 28.11.2018

Εκτεταμένη άσκηση σεισμού μεγέθους 5,7 ρίχτερ, με περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές, κίνδυνο για τους πολίτες και χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου, πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας με τίτλο «Τέθριππων ‘Αρμα – Ν.T.  2018».

Την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης είχε η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας (ΟΑΣΠ) και τη συνδρομή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων. Συμμετείχαν οι δήμοι της νότιας Αθήνας, εθελοντικές οργανώσεις, σειρά εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως αξιολογητής.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Προτάθηκε δε η συχνότερη επανάληψή της προκειμένου να βελτιώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα. Με την ολοκλήρωσή της ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, επισήμανε τα θετικά στοιχεία της άσκησης αλλά και τα αρνητικά. Σε αυτά τόνισε επιβάλλεται η εξεύρεση τρόπου επίλυσης καθώς αφορούν «στον τομέα της επικοινωνίας ( η άσκηση προέβλεπε τη μη δυνατότητα χρήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων) και ροής πληροφορίας. Υπογράμμισε δε ότι η υψηλή θέση της Ελλάδας στην κλίμακα των σεισμογενών χωρών υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση με σκοπό τον έλεγχο και την βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς μας. Πλαίσιο στο οποίο από την πλευρά Περιφέρεια Αττικής εντάσσεται κα αυτή η άσκηση».

Η άσκηση, διάρκειας έξι ωρών, περιελάμβανε τρία περιστατικά προσομοίωσης σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα: 1) Εκκένωση σχολικού κτιρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου,
2) Εκκένωση γραφείων στη Μαρίνα Αλίμου, έρευνα και διάσωση σε εγκαταλειμμένο κτίριο και κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκασμένο σκάφος με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και
3) Εκκένωση κτιρίου στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή άτομου με καρδιακό επεισόδιο.

Στον δήμο της Νέας Σμύρνης επιπλέον, συμπεριλήφθησαν ασκήσεις επί χάρτου με πολλαπλά περιστατικά. Στην άσκηση συνολικά συμμετείχαν πάνω από 800 πολίτες (ιδιαίτερα μαθητές) και περίπου 150 εμπλεκόμενοι (υπηρεσιακοί παράγοντες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές).

Το σενάριο αφορούσε σεισμό μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην περιοχή προκαλώντας περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές και κίνδυνο για τους πολίτες. Σκοποί της διενέργειας της άσκησης ήταν ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό, ο έλεγχος της διαδικασίας επικοινωνίας, συντονισμού και άμεσης απόκρισης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η άμεση και αποτελεσματική διαδικασία σύγκλισης και λειτουργίας του έκτακτου ΣΟΠΠ, ο έλεγχος της ειδοποίησης και απόκρισης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος της εφαρμογής των μνημονίων ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο έλεγχος της διαδικασίας ενημέρωσης για τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και βέβαια η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος