Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
 

Η 35η Σύνοδος της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αναρτήθηκε: 06.11.2018

Τα μέλη του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Στρασβούργο,  στο πλαίσιο της 35ης Συνόδου Ολομέλειας που ξεκινά σήμερα Τρίτη 6 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου. Κεντρικό θέμα  της Συνόδου είναι  «Ακεραιότητα και ηθική συμπεριφορά των τοπικών και περιφερειακών εκλεγμένων αντιπροσώπων».

Το Κογκρέσο θα εγκρίνει εκθέσεις για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκθέσεις σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τη διαφάνεια, την ανοικτή διακυβέρνηση και την αναθεώρηση του Κώδικα Συμπεριφοράς για όσους εμπλέκονται στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση (Code of Conduct for All Persons Involved in Local and Regional Governance).

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι: Αγγελόπουλος Μιχάλης, δήμαρχος Σάμου και αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, Δούρου Ρένα, περιφερειάρχης Αττικής, Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα, δήμαρχος Παρανεστίου, Φιλίππου Πέτρος, αντιπεριφερειάρχης Αττικής και Παπαθανάσης Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο της 35ης Συνόδου, ιδίως με τη συμβολή εκπροσώπων νέων από 42 κράτη μέλη, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εργασίες μαζί με τα μέλη του Κογκρέσου (χωρίς δικαιώματα ψήφου) και θα παρουσιάσουν προγράμματα που έχουν ετοιμάσει στις αντίστοιχες τοπικές αρχές τους. Επιπλέον, θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Τοπικής Δημοκρατίας (European Local Democracy Week) και σχετικά με την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση σε αυτό το ετήσιο πανευρωπαϊκό γεγονός, το οποίο συντονίζεται από το Κογκρέσο.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, η απερχόμενη πρόεδρος, Γ. Μόσλερ-Τέρνστρεμ, θα παρουσιάσει τις δραστηριότητες του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της. Επιπλέον, θα εξεταστεί η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Κογκρέσου και της αναθεώρησης του Καταστατικού του, θα ενημερωθούν οι Κανόνες και οι Διαδικασίες του Κογκρέσου, ώστε να ενσωματωθεί ένας κώδικας δεοντολογίας ειδικά για τα μέλη του Κογκρέσου. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν μέρος του οδικού χάρτη για την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της δημόσιας ηθικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που εγκρίθηκαν το 2016.

Τo Κογκρέσο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο και τους προέδρους των σωμάτων του, τους αντιπροέδρους και τους προέδρους των Επιτροπών.

Στο πλαίσιο των διαφόρων κρίσεων που διέρχεται η Ευρώπη, τα μέλη του Κογκρέσου θα διεξάγουν, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Το ζήτημα της μετανάστευσης θα τεθεί στο πλαίσιο συζήτησης δύο εκθέσεων, η πρώτη με θέμα «Το δικαίωμα ψήφου σε τοπικό επίπεδο ως παράγοντας επιτυχούς μακροπρόθεσμης ένταξης μεταναστών και εκτοπισθέντων σε ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες» και η δεύτερη με θέμα «Οι συνοριακές περιφέρειες μπροστά στο μεταναστευτικό φαινόμενο» με εισηγήτρια την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Σημειώνεται ότι η έκθεση της κ. Δούρου είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου στις 19.6.2018, ενώ το σχετικό Ψήφισμα και η Σύσταση θα τεθούν σε ψηφοφορία στις 6.11.2018 έπειτα από συζήτηση.

Επιπλέον, τα μέλη του Κογκρέσου θα συζητήσουν την κατάσταση των δημάρχων που βρίσκονται υπό συνθήκες πίεσης, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές και τον τρόπο συμφιλίωσης της εδαφικής συνοχής και αλληλεγγύης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα εξετάσουν, επίσης, το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το δικαίωμα των τοπικών αρχών να ζητείται η γνώμη τους από ανώτερα κυβερνητικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στην Ευρώπη, το Κογκρέσο θα υιοθετήσει εκθέσεις για την τοπική δημοκρατία στη Γεωργία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία. Θα παρουσιαστούν επίσης εκθέσεις σχετικά με τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μολδαβία (20.5.2018), την Ολλανδία (21.3.2018) και στην Τυνησία (6.5.2018).

Προσκεκλημένοι ομιλητές της Συνόδου θα είναι η  Μ. Πεγτσίνοβιτς Βούριτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο  Σ. Παπικιάν, υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Ανάπτυξης της Αρμενίας.

 

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος