Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019
 

Βάση δεδομένων για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αναρτήθηκε: 02.11.2018

Στη δημιουργία βάσης δεδομένων με ακριβή στοιχεία για όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, προχώρησε η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να έχει μια λεπτομερή εικόνα για τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που λειτουργούν εντός των ορίων της.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η καταγραφή και χαρτογράφηση των μονάδων αυτών ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

“Επί τόπου επισκεφτήκαμε και τους 65 βιολογικούς καθαρισμούς στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κάναμε μια συγκεκριμένη καταγραφή και απογραφή του τι υπάρχει μέσα σε κάθε βιολογικό καθαρισμό και πώς λειτουργεί, με ποια τεχνική και ποιο μηχανισμό. Ενημερώσαμε, βέβαια, και το υπουργείο για να επικαιροποιήσει και αυτό τη λίστα με τους βιολογικούς που είναι σε λειτουργία σήμερα στην Περιφέρεια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιουτίκας, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχει πλέον στα χέρια της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει στην υλοποίηση του κεντρικού της στόχου που είναι η δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, ότι η Περιφέρεια έχει στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων, που βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχετική κοινοτική οδηγία είναι εκατοντάδες.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε δυστυχώς το απαιτούμενο προσωπικό, όπως και τις ανάλογες οικονομικές δυνατότητες, για να φέρουμε εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο αριθμός των δειγματοληψιών που απαιτούνται, είναι πολύ μεγάλος για τις δυνατότητες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας”, είπε και διατύπωσε πρόταση για την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου ανάθεσης των δειγματοληψιών στους βιολογικούς καθαρισμούς σε εξωτερικούς συνεργάτες, για τέσσερα χρόνια.

Η πρόταση έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση από το ΕΣΠΑ.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος