Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019
 

1 εκ. ευρώ αξιώνει ο δήμος Ύδρας από το δήμο Λαυρεωτικής για το αιολικό πάρκο του Σαν Τζόρτζι

Αναρτήθηκε: 27.09.2018

Ο δήμος Ύδρας κατέθεσε αγωγή κατά του δήμου Λαυρεωτικής, με την οποία αξιώνει 1 εκ. ευρώ αναδρομικά και εντόκως για τη λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της νησίδας  Σαν Τζόρτζι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κουκουδάκης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα ο κ. Κουκουδάκης επισήμανε ότι η Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη μεταφέρει, μετά από σχετικές προσβολές και την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις άδειες από το δήμο Λαυρεωτικής στο δήμο Ύδρας. Ενώ αναμένεται άλλη μία πράξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να κατατίθενται πλέον νόμιμα και σταθερά τα αναλογούντα ποσά στο δήμο ΄Υδρας, στον οποίο ανήκουν και τα διοικητικά όρια της νησίδας.

Να σημειωθεί ότι η  ακατοίκητη νησίδα, που  βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ,  Η ακατοίκητη νησίδα βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ. Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Με την υπ΄αριθμ. 171/2017 Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζη),  υπάγεται στο δήμο Ύδρας και όχι στο δήμο Λαυρεωτικής. Και ως εκ τούτου τα οικονομικά οφέλη από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη νησίδα θα τα εισπράξει ο δήμος ΄Υδρας.

Από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, και το ΝΣΚ με την  γνωμοδότηση του απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος