Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
 

Δ. Αβραμόπουλος: Προτεραιότητά μας οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά

Αναρτήθηκε: 19.09.2018

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα κι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Εκτιμώ ότι με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και με συντονισμένες ενέργειες ανάμεσα σε όλα τα υπουργεία, η Ελλάδα θα είναι πρότυπο και για τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τα μεγάλα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί, δεν θα πάψει όμως αυτό το φαινόμενο να συνεχίσει να υπάρχει για τα προσεχή χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα με παγκόσμιες προεκτάσεις και βεβαίως η Ελλάδα να συνεχίσει να στηρίζεται από εμάς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι η ίδια έχοντας αναλάβει με υπευθυνότητα αυτή την αποστολή, αυτό το ρόλο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση, ο επίτροπος τόνισε: «Ήταν μία πολύ καλή συνεργασία, γιατί έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό – το πώς θα βελτιώσουμε και θα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος. Οι εικόνες που ήρθαν από τα νησιά τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν μία σειρά προβλήματα. Είμαι ικανοποιημένος απ’ αυτή τη συνάντηση, γιατί διαπίστωσα ότι όλες οι διαδικασίες που έχουν γίνει, οδηγούν προς τον κοινό για όλους μας στόχο, ώστε αυτές οι εικόνες να μην υπάρχουν πια. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί που διέρχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, να τυγχάνουν σεβασμού και σωστής αντιμετώπισης. Τα σχήματα που λειτουργούν και στα νησιά και στην ενδοχώρα, να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις γρήγορα κι αποτελεσματικά».

Και πρόσθεσε: «Οι καιροί το θέλησαν, η Ελλάδα να βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα σημείο, όπου το προσφυγικό ζήτημα εκδηλώνεται στην πιο πιεστική του μορφή. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που προέκυψε αυτό το ζήτημα, ενδιάμεσα έχουν στηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί, τα hotspots ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, όλοι όσοι έρχονται ταυτοποιούνται και καταγράφονται. Εδώ ακριβώς έρχεται κι ένας ρόλος που έχει ανατεθεί στη χώρα – να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, η Ευρώπη από την πρώτη κιόλας στιγμή βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο κ. Αβραμόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, υπογράμμισε: «Εδώ θα είμαστε από κοινού να συνεχίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία πρέπει να πω ότι συντελείται από ιδιαίτερα αντίξοες και δύσκολες συνθήκες λόγω της ιδιαιτερότητας αυτού του φαινομένου, πάντοτε αναδεικνύοντας την Ελλάδα, ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, σωστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και βεβαίως με καθημερινά την έκφραση του ανθρωπιστικού της πολιτισμού».

Ερωτηθείς ο επίτροπος για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισήμανε: «Η βοήθεια είναι συνεχής. Η στήριξη είναι συνεχής, πολιτικά, επιχειρησιακά και οικονομικά και δεν θα πάψει και στο μέλλον. Πρώτος και βασικός λόγος, είναι να σώζουμε ζωές, ο δεύτερος είναι να τυγχάνουν ανθρώπινης και πολιτισμένης αντιμετώπισης αυτοί οι άνθρωποι, με το να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Η βοήθεια θα είναι συνεχής, αδιάλειπτη και θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ο απώτερος στόχος είναι να είμαστε όλοι πολύ καλά προετοιμασμένοι και για το μέλλον».

«Η εφαρμογή των πολιτικών μας στην Ελλάδα, αποδεικνύει πόσο σωστές είναι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο, θα οδηγούσε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αδιέξοδα και σε μεγάλα κοινωνικά κι ανθρωπιστικά προβλήματα. Βελτιώσεις θα γίνουν, καταστάσεις σαν αυτές που είδαμε δεν θα υπάρχουν πια», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Δ. Βίτσας: Τα ποσά της ευρωπαϊκής βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, “έχουν πλήρως ελεγχθεί και έχουν πιάσει τόπο”

Από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχει διατεθεί 1,15 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δ. Αβραμόπουλο. Από τα ποσά αυτά, που βρίσκονται στο ταμείο που διαχειρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος, παρατηρείται απορροφητικότητα μέχρι τώρα επιπέδου 35%, ενώ από την έκτακτη βοήθεια, τουλάχιστον 388 εκατ. ευρώ πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς που συνεισέφεραν στη διαχείριση του ζητήματος στην Ελλάδα – και τα κόστη αυτά, «έχουν πλήρως ελεγχθεί και έχουν πιάσει τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Ακόμη, ο υπουργός επισήμανε: «Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 70.000 άνθρωποι από τους οποίους οι 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23-25.000 μένουν σε δομές φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% απ’ όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, την Ειδομένη, την Πάτρα, όλες τις προκλήσεις – και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα αντιμετωπίσουμε κι αυτό».

Ο κ. Βίτσας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο «για την προσπάθεια που κάνει και να βοηθήσει τη χώρα αλλά και να τεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό-προσφυγικό», σημείωσε: «Σήμερα επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών. Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή μπορεί να μας προμηθεύσει περισσότερα απ’ αυτά που ζητήσαμε, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά κι ιδιαίτερα στη Μόρια, δηλαδή στη Λέσβο και στη Σάμο, να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί. Βέβαια ήταν ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία βιολογικού καθαρισμού της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει κι αυτή η διαδικασία».

Ο υπουργός αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει υπογράμμισε: «Ο δικός μας στόχος είναι από τη μία πλευρά να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη πλευρά να προσπαθούμε και να παλεύουμε ώστε να υπάρξει μία ανακατανομή του βάρους για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής και βεβαίως από την τρίτη πλευρά να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και βεβαίως συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου. Αυτό θα μας δώσει και το μεγαλύτερο δικαίωμα ώστε να εφαρμόζουμε ακόμη καλύτερα την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, γιατί ο κεντρικός στόχος είναι να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι ροές». Και πρόσθεσε: «Δεχτήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου κι είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή αλλά και με τον ίδιο τον Επίτροπο, όπως και με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. αλλά κι άλλους φορείς, το υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα, δηλαδή τις τρεις τελευταίες μέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία αύξηση».

Επιπλέον ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους».

«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, έτσι κι αλλιώς ο Επίτροπος κι η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχτεί τον τελευταίο χρόνο, και νομίζω ότι είναι μαζί μας κι είναι μαζί μας όπως είναι με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πιέσεις», κατέληξε ο υπουργός.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος