Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

Αναρτήθηκε: 12.09.2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία  την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Το άρθρο 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει εφόσον κρίνει ότι κάποιο από τα κράτη μέλη της απειλή τις θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με την εφαρμογή του άρθρου ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στερήσει από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΕΕ

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη της χώρας.

Αμετανόητος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στηλίτευσε σήμερα τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Όρμπαν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στον “εκβιασμό”. “Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες” είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα “ενημερωτικό δελτίο” άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο “ανησυχιών” που αφορούν την παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

“Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί;” ρώτησε  η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει “την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού”, και πρόσθεσε: “Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους”. Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του “τιμωρείται” επειδή είχε “διαφορετικό” όραμα όσον αφορά “τη χριστιανική φύση της Ευρώπης”, τον “ρόλο των εθνών”, ή ακόμη “τα μεταναστευτικά ζητήματα”.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος