Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
 

Έντονη δυσφορία της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας για την απαξίωση αιτήματος συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε: 10.09.2018

Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα των δημάρχων να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό  Α. Τσίπρα – στο πλαίσιο της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ – προκειμένου να συζητήσουν το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης στους 38 δήμους της Κ. Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου και τα μέλη του Δ.Σ του οργάνου κάνουν λόγο «για πρωτοφανή και προκλητική απαξίωση των αυτοδιοικητικών θεσμών από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα από την έλλειψη σχολικών κτιρίων είναι ιδιαίτερα οξυμένα στους περισσότερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός για το οποίο η ΠΕΔ-ΚΜ έχει ενημερώσει με δεκάδες επιστολές της, τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τους συναρμόδιους υπουργούς».

Η ΠΕΔ  Κεντρικής Μακεδονίας  ζήτησε τη συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση στον τομέα της σχολικής στέγης και να ζητήσει την έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης για την κατασκευή αναγκαίων σχολικών μονάδων, σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα, θα ενημέρωναν για την ένταξη  σε σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολική δημόσια δαπάνη 35,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή 9 σχολικών μονάδων σε Δήμους της περιφέρειας. Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αιρετοί ζητούν υπερδέσμευση του αρχικού προϋπολογισμού. 

Οι προτάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ για τη σχολική στέγη

Πέραν, όμως, των θετικών εξελίξεων που δρομολογεί η πρόσκληση στην οποία εντάχθηκε η κατασκευή εννιά σχολικών μονάδων, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ επισημαίνει πως την οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της Σχολικής Στέγης στην Κεντρική Μακεδονία θα δώσει η συνδυασμένη εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων:

  • Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.
  • Διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων
  • Κατά την επικείμενη, εντός  του 2019, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί, με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια, ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
  • Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός («Κτιριακές Υποδομές α.ε.» – διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί, όπως με επιτυχία και αποτελεσματικότητα έπραξε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στην λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για την Σχολική Στέγη.
  • Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή: (α) Νηπιαγωγείων, (β) ΕΠΑΛ, (γ) Σχολικών Κτιρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, και σε περιοχές στις οποίες τα Σχολεία στεγάζονται σε λυόμενα κτίρια, σε προκατασκευασμένα κτίρια ή σε ενοικιαζόμενα κτίρια, (δ) την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες έχουν ανεγερθεί προ πολλών ετών και φυσικά δεν διαθέτουν τις σύγχρονες προδιαγραφές, (ε) την αναβάθμιση των αύλειων χώρων των Σχολείων.
Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος