Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
 

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο Δήμο Ασπροπύργου

Αναρτήθηκε: 31.08.2018

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, θα λειτουργήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Δήμο Ασπροπύργου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 11:00π.μ. – 14:00μ.μ., στον 3ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, ενώ το εργαστήρι θα συνεχιστεί και τα υπόλοιπα τρία Σάββατα του μήνα τις ίδιες ώρες.

Το Εργαστήριο είναι δωρεάν, απευθύνεται σε ενήλικες και μαθητές Λυκείου και θα υλοποιηθεί από το Συγγραφέα και Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής,   Βαγγέλη Προβιά.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη της Δημοτική Βιβλιοθήκης, κ. Ασημίνα Φούφα – Κορώνη, στον 3ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Αλέκου Παναγούλη 13, στο τηλέφωνο 210-5577593 & στο e-mail: asiminafou@gmail.com.

Στόχος-Σκοπός του Εργαστηρίου

Η μυθοπλασία, η γραπτή αφήγηση, είναι μια διαδικασία δημιουργίας που ολοκληρώνεται σε δύο αλληλένδετα επίπεδα. Καταρχήν στο τεχνικό, που έχει να κάνει με τα δομικά στοιχεία και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά κάθε ολοκληρωμένης ιστορίας. Και κατά δεύτερον στο ψυχικό, που αφορά στις προθέσεις του ανθρώπου που γράφει και στις ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζεται για να αφηγείται ολοκληρωμένα. Με αφετηρία διηγήματα σημαντικών Ελλήνων και ξένων Συγγραφέων, το εργαστήριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες πρακτική γνώση για τις δεξιότητες, που απαιτούνται, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν και τις επιλογές που βρίσκονται στην διάθεση τους, όταν αποφασίσουν να μπουν στο γεμάτο συγκινήσεις, δρόμο της μεθοδικής γραφής. Παράλληλα, θα μάθουν τα απαραίτητα στοιχεία και τις τεχνικές της ολοκληρωμένης γραπτής αφήγησης, καθώς και τους βασικούς ορισμούς της μυθοπλασίας.
Περιγραφή
Πρώτη τρίωρη συνάντηση:
• Tα βασικά «δομικά συστατικά» μιας αφήγησης: Τόπος, χρόνος, ήρωας, διάρκεια, σύγκρουση – πρόκληση, αλλαγή, έκβαση. Σκοπός, να συνειδητοποιήσουν οι συμμετέχοντες τι είναι «ιστορία».
• Είναι η γραφή «προνόμιο» για λίγους; Τι είναι και, κυρίως, τι κάνει ένας συγγραφέας. Πώς γινόμαστε περισσότερο δημιουργικοί, πώς βρίσκουμε ιδέες, πώς πειθαρχούμε. Το παιδί – ο ιεροεξεταστής. Πώς ξεκινάμε, πώς συνεχίζουμε το γράψιμο.
Δεύτερη τρίωρη συνάντηση:
• Τα εργαλεία του Συγγραφέα, για να γεμίσει, με αυτό που θέλει πραγματικά να πει, τις σελίδες του και να ταξιδέψει τον αναγνώστη: Δράση. Διάλογος. Περιγραφή. Εσωτερικός μονόλογος και αισθήματα. Αναδρομή. Αισθητηριακή γραφή. Το ύφος.
• Η σημασία της επιμέλειας, της διόρθωσης, του ξαναγραψίματος. Τι προσέχουμε, όταν έρθει η ώρα της επιμέλειας. Η λίστα με όλα όσα πρέπει να ελέγξουμε ότι λειτουργούν. Πώς και γιατί δεν υπάρχει “μπλοκάρισμα του συγγραφέα”.
Τρίτη και τέταρτη, τρίωρες συναντήσεις:
• Οι συμμετέχοντες θα φέρουν την ιστορία που έγραψαν, μετά τις πρώτες δύο συναντήσεις. Θα διαβάσουν το κείμενό τους, θα εκτεθούν και θα ακούσουν την αξιολόγηση του, από τον Εισηγητή και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Επανάληψη των βασικών όρων και συζήτηση, σχετικά με την ανάπτυξη της ικανότητας για αυτο-επιμέλεια.
• Με αφορμή τα κείμενα θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με: Τι κάνει και τι πρέπει να κάνει ο συγγραφέας, όταν δεν γράφει. Η σημασία της ανάγνωσης. Η σημασία του χώρου και του χρόνου εργασίας. Η έρευνα. Η παρατήρηση του κόσμου γύρω μας. Η προετοιμασία. Πώς πάμε παρακάτω, όταν νιώθουμε απογοητευμένοι. Πώς προστατεύουμε και ενισχύουμε την συγγραφική ταυτότητα. Παγίδες: πώς τις αποφεύγουμε. Ποια είναι τα επόμενα βήματα. Πώς κάνουμε γνωστό το έργο μας. Πώς προσεγγίζουμε εκδότες. Τα κείμενα μας, ως φορείς κοινωνικής αλλαγής.
Βιογραφικό Βαγγέλη Προβιά
Οι συλλογές διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά, «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης» και «Πλατεία Μεσολογγίου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Ολκός”. Έχει μεταφράσει το αυτοβιογραφικό χρονικό, του Bill Hayes, «Ξάγρυπνη πόλη – Η Νέα Υόρκη, ο Όλιβερ Σακς και εγώ» – εκδόσεις “Ροπή”. Συμμετέχει, στο συλλογικό τόμο, «Τα κορόμηλα δεν θέλουν ζέσταμα», που κυκλοφόρησε, το 2017, από τις εκδόσεις “Καστανιώτη”. Από το 2013, είναι συντονιστής των ομάδων συγγραφής πεζογραφίας του British Council και υπήρξε Εισηγητής του διαδικτυακού προγράμματος δημιουργικής γραφής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι υπότροφος του προγράμματος “Study of the U.S. Institute on Contemporary American Literature”, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στο University of Louisville, στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος