Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
 

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών

Αναρτήθηκε: 21.08.2018

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά τη συνάντησή του με την συντονιστική επιτροπή κατοίκων και συλλόγων του Νέου Βουτζά ήδη έχουν εγκριθεί 49 πρωτόκολλα κατεδάφισης σε «κόκκινα» κτίρια σε πυρόπληκτες περιοχές και εκκρεμούν ακόμα 20,  για τα οποία αναμένεται η γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού αν είναι διατηρητέα.

Επίσης ανακοίνωσε ακόμη τα εξής:

 • Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ 2018 και τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση του Taxisnet, που πιθανόν να φαίνεται χρέωση.
 • Για την κατεδάφιση των «κόκκινων» κτιρίων, οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιηθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εάν αναλάβει ο ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε εύθετο χρόνο να έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση.
 • Σε ότι αφορά τις μετρήσεις αέρα, εδάφους, νερού στο σχολείο (2ο γυμνάσιο Νέας Μάκρης) και γενικά στον Νέο Βουτζά, από το τέλος Αυγούστου έως και τον Φεβρουάριου θα γίνονται μετρήσεις από τον Δημόκριτο.
 • Έχει ξεκινήσει η συλλογή του αμιάντου από δέκα πιστοποιημένες εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες. Με τις τρεις έχει υπογραφεί σύμβαση. Το χρονοδιάγραμμα περαίωσης εξαρτάται από την ποσότητα αμιάντου που θα συλλεγεί και απομακρυνθεί. Στη συνέχεια θα γίνουν οι μετρήσεις.
 • Για την καταβολή του επιδόματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα «πράσινα» κτίρια με ζημιές, διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται χαρτί πυροσβεστικής και ότι αρκεί το χαρτί του υπουργείου που εκτέλεσε τον έλεγχο.
 • Για τα επιδόματα οικοσκευής των 5.869,41 ευρώ και 586,94, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια στους δήμους, και πλέον η καταβολή τους εξαρτάται από αυτούς.
 • Σε περίπτωση που κάποιος πυρόπληκτος επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα τις επισκευές, χωρίς να περιμένει τις υπηρεσίες του δημοσίου,  τότε θα πάρει την άδεια από την υπηρεσία δόμησης και στη συνέχεια θα απευθυνθεί σε πιστοποιημένες εταιρίες. Προβλέπεται να πάρει την αποζημίωση των 300+250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα έχει περάσει για έλεγχο η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου.
 • Για τα «πράσινα» σπίτια, μπορούν να βγαίνουν άδειες μικρής κλίμακας με τιμολόγιο.
 • Όσοι έχουν ασφαλισμένα σπίτια και πάρουν αποζημίωση, το υπουργείο θα τους καλύψει τη διαφορά.
 • Για τα υπό επισκευή κτίρια που είχαν και αυθαίρετες κατασκευές (π.χ. ημιυπαίθριους χώρους), αν πρόκειται για «κίτρινα» κτίρια, η άδεια επισκευής αφορά όλους τους χώρους – και αυτούς που είχαν νομιμοποιηθεί με σχετικούς νόμους. Όμως όσον αφορά τα «κόκκινα», αυτά ξαναχτίζονται χωρίς τις αυθαιρεσίες.
 • Για το κόψιμο δέντρων, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, πρόκειται να έλθουν οι υλοτόμοι με τους οποίους έχει συμβληθεί το υπουργείο. Έως το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την υλοτόμηση. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι συνεταιρισμοί που θα αναλάβουν τις εργασίες, καθώς και σε ποια οικοδομικά τετράγωνα θα επιχειρούν.
 • Για τα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχουν δύο είδη: το πρώτο είναι με κορμοδέματα που θα δημοπρατηθούν από την αποκεντρωμένη διοίκηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν. Το δεύτερο είδος είναι με την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως έχει ξεκινήσει για το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και για τα επτά της περιοχής του Μαραθώνα. Για τα τέσσερα ρέματα του Νέου Βουτζά θα συνδυαστεί η οριοθέτηση με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Θα διανοιχτούν οι κατειλημμένοι κοινόχρηστοι χώροι, οι δρόμοι, καθώς και οι εκτάσεις που έχουν οικοπεδοποιηθεί σε πρανή ρεμάτων.
 • Όσον αφορά την υπουργική απόφαση για το επίδομα περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα. Το ακριβές ποσό του επιδόματος δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ εξετάζεται και η αποζημίωση σε είδος (δέντρα, φυτά).
 • Έχει ανατεθεί σε αρμόδιους επιστήμονες ο έλεγχος και η μελέτη για τα είδη των δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν στην υλοτόμηση, δενδροφύτευση και αναδάσωση της περιοχής Νέου Βουτζά. ΄Εχει δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, ενόψει και του Διεθνούς Μαραθωνίου που θα γίνει το Νοέμβριο. Παράλληλα, το υπουργείο αναλαμβάνει να τοποθετήσει τα στέγαστρα των στάσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος