Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
 

Τα προβλήματα του δήμου Αίγινας στο μικροσκόπιο κοινής σύσκεψης με το ΔΣ της ΠΕΔ Αττικής

Αναρτήθηκε: 16.07.2018

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αίγινας το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αίγινας ιδιαίτερα εκείνα που επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το νησί  κατά τη θερινή περίοδο.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν πολλά μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής με επικεφαλής τον πρόεδρο του, Γιώργο Ιωακειμίδη, ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτριος Μούρτζης με το σύνολο των αντιδημάρχων του δήμου, ο πρόεδρος και μέλη  του Συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Αίγινας και πολλοί εκπρόσωποι των επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων του νησιού.

Ο δήμαρχος Αίγινας  σκιαγράφησε την ευρύτερη εικόνα που εμφανίζει σήμερα το νησί τόσο σε επίπεδο έργων ανάπτυξης, στοχευμένων παρεμβάσεων και διαχείρισης της καθημερινότητας όσο και των προβλημάτων που εμφανίζουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και αργούς ρυθμούς επίλυσης  εξ αιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης του κράτους.

Αναφερόμενος ο κ. Μούρτζης στο διαχρονικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, δήλωσε ανακουφισμένος για την επικείμενη ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου που βασανίζει επί σειρά ετών τους μόνιμους κατοίκους, τους παραθεριστές και τις χιλιάδες των επισκεπτών. Ο κ. δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων  ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει 14 χιλιόμετρα μήκος, θα ποντιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο σε 95 μέτρα βάθος, ξεκινά από το καταληκτικό σημείο του κατασκευασμένου αγωγού ύδρευσης στη Σαλαμίνα, στην περιοχή της Πέρανης και θα τροφοδοτεί την Αίγινα με 25.000-30.000 κυβικά μέτρα ετησίως.

Αναφορικά με τα απορρίμματα που είναι το μείζον, ανεπίλυτο πρόβλημα του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Δημ. Μούρτζης  ζήτησε τη συνδρομή της ΠΕΔΑ –«για μία ακόμη φορά η Αίγινα σας χρειάζεται» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της, Γιώργο Ιωακειμίδη-  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όσο δεν βρίσκεται λύση, τόσο θα συνεχίζει η οικονομική αιμορραγία του δήμου «αφού για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον Πειραιά κι από εκεί στη Φυλή  καταβάλουμε κάθε χρόνο το ποσό των 756.000 €».

Στην αντιφώνηση του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Νίκαιας/Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υπό ολοκλήρωση έργο υδροδότησης του νησιού -είπε, «η υδροδότηση της Αίγινας συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, των παραθεριστών και των χιλιάδων επισκεπτών»-  στάθηκε με έμφαση στο ζήτημα των απορριμμάτων τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Κατά πρώτο, η ΠΕΔ Αττικής προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση σύνταξης ειδικής μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στους νησιωτικούς δήμους που ανήκουν στην ΠΕΔΑ.  Μελετάμε το θέμα και σύντομα θα καταλήξουμε σε οριστική λύση. Όμως -επισήμανε ο κ. Ιωακειμίδης- προέχει πρώτα να αντιμετωπιστεί επαρκώς και επιτυχώς το ζήτημα της ανακύκλωσης γιατί αυτό είναι το κύριο ζητούμενο.

Αν, αυτό, συμβεί, αν μπορέσουμε και πείσουμε τους συνδημότες μας ότι η πρώτη και βασική λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί μέσω της ανακύκλωσης, τότε,  θα μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει και με τα υπολείμματα. Αν, δηλαδή θα υιοθετηθεί  η μέθοδος της ελεγχόμενης καύσης τους (ΚΑΕ) ή της εξαέρωσης, ή της αεριοποίησης , κ.λπ., αλλά πάντοτε εντός  του δήμου όπου και παράγονται τα απορρίμματα».

Ο κ. Ιωακειμίδης τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποστελέχωσης του δήμου Αίγινας με την επισήμανση ότι «πρόκειται για πρόβλημα όλων ανεξαιρέτως των δήμων της χώρας με τις γνωστές παρενέργειες σε βάρος της λειτουργίας τους και σε βάρος των δημοτών».

Ο κ. Ιωακειμίδης, τόνισε επίσης ότι «η υπόθεση των εργαζομένων καθαριότητας συνιστά μεγάλη ανάσα για τους δήμους και βέβαια μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, κανείς εργαζόμενος δεν θα έρθει να πιάσει δουλειά αν πρώτα δεν είναι βέβαιος για την εργασιακή του μονιμότητα…».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος