Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019
 

ΚΕΔΕ: Ποτέ δεν θέσαμε θέμα συνταγματικότητας του «Κλεισθένη» – Ο κ. Τζανακόπουλος δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια

Αναρτήθηκε: 11.07.2018

Απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου σχετικά με την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, έδωσε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ τονίζει ότι δεν έθεσε ποτέ θέμα συνταγματικότητας του «Κλεισθένη» και ότι ο κ. Τζανακόπουλος προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την τροπολογία – ντροπή για την αλλαγή ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, κόντρα σε όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης» που η ίδια η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή. Συμπληρώνει  πως λέει ψέματα ο κ. υπουργός όταν ισχυρίζεται πως δήθεν φοβήθηκαν τις νομικές ενέργειες της αυτοδιοίκησης, για την πιθανή ακύρωση του νόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την τροπολογία – ντροπή για την αλλαγή ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, κόντρα σε όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης» που η ίδια η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής

Πρώτον, ο κ. Τζανακόπουλος αδικεί τον εαυτό του. Οφείλει να είναι στοιχειωδώς ειλικρινής και να παραδεχθεί ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε, γιατί απλά άλλαξε ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα σχεδίαζαν μερικές μέρες πριν, όταν κατέθεταν τον Κλεισθένη, κι άλλος φαίνεται πλέον ότι είναι ο εκλογικός τους σχεδιασμός, μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας του Κράτους των Σκοπίων αλλά και των νέων οικονομικών μέτρων που θα κληθούν να υλοποιήσουν.

Δεύτερον, είναι και άδικο και λάθος να ρίχνει ευθύνη στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για μια τροπολογία που καταθέτουν οι βουλευτές του κόμματός του. Γνωρίζει καλά ο κ. Τζανακόπουλος πως λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως δήθεν φοβήθηκαν τις νομικές ενέργειες της αυτοδιοίκησης, για την πιθανή ακύρωση του νόμου.

 

Η ΚΕΔΕ ποτέ δεν έθεσε θέμα συνταγματικότητας του «Κλεισθένη» .

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε στη Βουλή την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως στην περίπτωση των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, όπου κρίθηκε αντισυνταγματική η τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε το αυτονόητο, επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν στον «Κλεισθένη» προβλήματα συνταγματικότητας, γιατί αυτό θα δημιουργούσε χάος στην αυτοδιοίκηση. Πώς είναι δυνατόν αυτή την υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να την χαρακτηρίζει ως μη υπεύθυνη;

Τρίτον, οφείλει ο κ. Τζανακόπουλος να παραδεχθεί ότι κάθε σοβαρή κυβέρνηση και κάθε σοβαρός Υπουργός οφείλει πριν καταθέσει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, να έχει διασφαλίσει ότι δεν είναι αντίθετο με το Σύνταγμα. Ιδιαίτερα αν το νομοσχέδιο αυτό συζητείται δημόσια πάνω από 1,5 χρόνο. Εκτίθεται λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν αναφέρει επί λέξει ότι «θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή νομική και συνταγματική συζήτηση» εκ των υστέρων, όταν έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν δεν έγινε σοβαρή συζήτηση μέχρι σήμερα, ποιος ευθύνεται; Πάντως όχι η ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος της.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, ο κ. Τζανακόπουλος δεν είναι ο Χάρι Πότερ. Όσο και να προσπαθήσει, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό. Πίσω από την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο και όχι τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης», είναι η πρόθεσή τους να διεξάγουν ταυτόχρονα ευρωεκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι είπε ο Δ. Τζανακόπουλος

Νωρίτερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακακόπουλος μιλώντας για την τροπολογία που κατέθέσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερε ότι : «Η βούληση της κυβέρνησης εξ αρχής ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά γεγονότα και κατά τη γνώμη μας δεν θα μπορούσαν να διενεργούνται την ίδια μέρα. Ωστόσο μετά από κάποιες δηλώσεις του κ. Πατούλη σύμφωνα με τις οποίες θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου που θα αποσυνδέει τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς σε αυτή τη φάση εάν οι αυτοδιοικητικές γίνουν τον Οκτώβριο κατά τον κ. Πατούλη θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή νομική και συνταγματική συζήτηση, με δεδομένη όμως τη βούληση της κυβέρνησης για την αποσύνδεση των δύο γεγονότων».

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να παίξουμε με τις εκλογές. Νομίζω ότι δεν είναι υπεύθυνη η στάση του κ. Πατούλη» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στόχος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος