Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
 

Κάδους κομποστοποίησης διανέμει ο δήμος Παύλου Μελά

Αναρτήθηκε: 26.06.2018

Κάδους κομποστοποίησης διανέμει ο Δήμος Παύλου Μελά καλώντας τους δημότες να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ – σπιτικό λίπασμα. Η διανομή των κάδων είναι δωρεάν, το μόνο που προτείνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου είναι οι πολίτες να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παύλου Μελά.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης” όπως σημειώνει η ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο τηλέφωνο: 2313 302308 υπεύθυνος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε.

Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η Κομποστοποίηση είναι ίσως έννοια εντελώς άγνωστη για τους περισσότερους.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υπολείμματα του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), το οποίο είναι τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση κάνουμε τη δουλειά της φύσης και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση προσπαθούμε να μην καταστρέφεται.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος