Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος και οι δεσμεύσεις – Τι προβλέπει για τη Δημόσια Διοίκηση

Αναρτήθηκε: 22.06.2018

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την τελική δήλωση του Eurogroup συμφωνήθηκε επιμήκυνση για δέκα  χρόνια των δανείων του EFSF ύψους 130 δις και παράταση της περιόδου χάριτος των χρόνων των ίδιων δανείων κατά 10 χρόνια.

Εκταμίευση μιας σούπερ δόσης για την Ελλάδα ύψους 15 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμειακό απόθεμα και τα υπόλοιπα 5,5 δις θα καλυφθούν οι ανάγκες για χρέος.  Ένα ποσό που φθάνει τα 3,3 δις. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποπληρώσει μέρος από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ που φθάνει τα 11 δις ευρώ.

Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, το οποίο είχε ετήσιο κόστος 220 εκατ.  ευρώ.

Επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), από φέτος έως τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Με βάση τη συμφωνία  η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, με στόχο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη συνοχή των πολιτικών που αναλήφθηκαν με το πρόγραμμα του ESM.

Σύμφωνα με το παράρτημα της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τα δημοσιονομικά, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα  για τον τομέα της δημόσιας διοίκησης η χώρα δεσμεύεται ότι η  εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας

διοίκησης θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα τον διορισμό των Γενικών Διευθυντών και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018, την ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας (στα μέσα του 2019), θα ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο αξιολογήσεων κινητικότητας έως τα μέσα του 2019 και θα ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2019 το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

Προκειμένου να ενισχυθεί η νομική ασφάλεια και η πρόσβαση στη νομοθεσία μέσω της νομικής κωδικοποίησης, ο Κώδικας Εργατικού Δικαίου και ο Κώδικας Ρυθμιζόμενων Εργασιακών Προσαρμογών θα θεσπιστούν μέχρι τα μέσα του 2020 και η Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση και Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Νομοθεσίας θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της GRECO (Groupe d’ Etats Contre la Corruption), στο πλαίσιο της εφαρμογής του συνολικού εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς έως τα μέσα του 2021.

 ΄Oλη η απόφαση του Eurogroup

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος