Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
 

Έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

Αναρτήθηκε: 17.04.2018

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα από τις 10.30 το πρωί στην Αθήνα η  ΚΕΔΕ ενόψει του πρώτου κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που θα γίνει το επόμενο διήμερο, 18 και 19 Απριλίου, και οι εργασίες της οποίας μεταδίδονται απευθείας.

Κεντρικό  θέμα  του κοινού συνεδρίου είναι η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, οι  προτάσεις και οι θέσεις των δύο αυτοδιοικητικών φορέων  καθώς και η στάση τους ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από τον «Κλεισθένη».

Τόσο η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ όσο και το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ πραγματοποιείται σε μια σχετικά «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα», η οποία έχει φορτιστεί  από πολλαπλά «επεισόδια».

Η ΚΕΔΕ ζητά να δοθεί το νομοσχέδιο για δίμηνη διαβούλευση και μετά να κατατεθεί στη Βουλή. Το υπουργείο Εσωτερικών ακόμη δεν έχει κάνει γνωστό επισήμως το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου και ο υπουργός κ. Σκουρλέτης, απαντά ότι ήδη έχει εξαντληθεί προ πολλού το δίμηνο της διαβούλευσης με την Αυτοδιοίκηση, επικαλούμενος τον πολύμηνο διάλογο που έχει ανοίξει το υπουργείο, ότι το περιεχόμενο το έχει παρουσιάσει στα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακές συσκέψεις και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με τους δημάρχους και δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή.  Επίσης είναι κατηγορηματικός σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχών και την εισαγωγή της απλής αναλογικής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, όπως έχει δηλώσει, την κυβερνησιμότητα των δήμων. Απόφαση που ήδη έχει πυροδοτήσει έντονο διάλογο και αντιδράσεις στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης.

Η αντιπαράθεση έλαβε από χθες, Δευτέρα και  πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης  δήλωσε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019  δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, τις οποίες θεωρεί ότι θα τις κερδίσει, και θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του υπό ψήφιση νέου εκλογικού συστήματος.

Σήμερα λοιπόν η  έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ αναμένεται να διαμορφώσει τη στάση της και ενόψει του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ, αλλά και γενικότερα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

«Αγκάθι» ωστόσο, που αναμένεται να δούμε την εξέλιξή του, είναι και η δημόσια αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών, μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔ Αττικής και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Ιωακειμίδη, με αφορμή το αίτημα του δεύτερου να αναβληθεί η διεξαγωγή του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για αργότερα και αφού δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο από του υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόγραμμα εργασιών έκτακτης γενικής συνέλευσης

Γ. Πατούλης: Δεν θα υποκύψουμε σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των δήμων μας

 

Δριμεία και εφόλης της  ύλης  κριτική προς την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών  έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιεί σήμερα η ΚΕΔΕ, ενόψει του διήμερου κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης άσκησε κριτική στον υπουργό Εσωτερικών για το γεγονός ότι  ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί επισήμως και τεθεί σε δημόσια συζήτηση  το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Τον εγκάλεσε επίσης γιατί δεν μπορεί να ενημερώνεται η Αυτοδιοίκηση για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης μέσα από συνεντεύξεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να σέβεται την Αυτοδιοίκηση» και εξέφρασε την ελπίδα, ότι στο αυριανό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ να παρουσιάσει το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που δρομολογεί.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των Δήμων μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Σημείωσε ακόμη ότι από τις επιλεκτικές διαρροές που έχει κάνει το υπουργείο για να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου αυτού επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση και για το μόνο που ενδιαφέρεται, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η μείωση της θητείας των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, από τα 5 στα 4 χρόνια.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης είναι πρώτον να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές δημοτικές αρχές. Και δεύτερον, «να οδηγήσει τους δήμους από την επόμενη κιόλας περίοδο σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα».

«Είναι πλέον προφανές ότι βαδίζουμε βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου, στην πλήρη απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού.

Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν έχει ίχνος μεταρρύθμισης, που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος

και τις οποίες έχουμε επανειλημμένα προτείνει στα συνέδριά μας» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  ότι τώρα η Αυτοδιοίκηση καλείται ενωμένη να διεκδικήσει μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης κι Αυτοδιοίκησης. Να διαμορφώσει και να διαμορφώσει μια ενιαία, κοινά αποδεκτή πρόταση για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

 

 

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος