Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
 

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κάτοικοι του δήμου Φυλής – Τι λέει ο δήμαρχος Φυλής για τη φερόμενη τοξικότητα της περιοχής του ΧΥΤΑ

Αναρτήθηκε: 29.03.2018

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος προσφεύγουν σήμερα πολίτες της περιοχής για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, έρευνες που απέκρυψε ο Δήμος Φυλής από το 2015, λένε ότι είναι δραματική η επίπτωση στο έδαφος, στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων στοιχείων -όπως το βενζόλιο- αποτελούν πραγματική τοξική βόμβα για την περιοχή. Παράλληλα στοιχεία για τους θανάτους στη Δυτική Αττική και τις αιτίες θανάτου για το 2015 επιβεβαιώνουν την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής». Σύμφωνα με τον πολιτικό-κοινωνικό επιστήμονα και κάτοικο του Δήμου φυλής Δημήτρη Μπουρίκο, που επεξεργάσθηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) έχει αυξηθεί 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής». Η έρευνα αφορά την περίοδο 1999-2015 και σύμφωνα με τον συντάκτη τα ευρήματα  επιβάλουν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.

Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής: Η ουσία βρίσκεται στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων και στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ

Η επικινδυνότητα και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστά και δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη του ΧΥΤΑ όπου όντως οι κίνδυνοι στην υγεία είναι μεγάλοι, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου. «Υπάρχουν και 24 βιομηχανίες που εντάσσονται στην Οδηγία Σεβέζο, από τις οποίες οι 19 βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και αυτές δεν παράγουν ανώδυνους ρύπους …» λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όσο και αν οι καταγγελίες είναι σοβαρές και πρέπει να γίνονται, για τον κ. Βασιλείου η ουσία βρίσκεται στη στρατηγική λύσης- και αυτή βρίσκεται «στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ».

«Χρειάζεται όμως νέα κουλτούρα και εκπαίδευση 4-5 εκατομμυρίων Ελλήνων γι΄ αυτό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλείου.

Και με τα αντισταθμιστικά συνδέεται η αποσιώπηση των μελετών

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ότι ο Δήμος Φυλής για παράδειγμα δεν έχει καταθέσει τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό το γεγονός όπως και η απόκρυψη από τον δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού μελετών, που ο ίδιος είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση στις 13/10/2015, συνδέεται και με τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της ύπαρξης του ΧΥΤΑ που μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης από τη δημοτική αρχή
Αντικείμενο των δύο μελετών ήταν η «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και η «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής».

Δήλωση Δημάρχου Φυλής

Με αφορμή δημοσιεύματα για την περιβαλλοντική κατάσταση του Δήμου Φυλής από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δηλώνει τα ακόλουθα:

«Το επικίνδυνο παιχνίδι για την αποτροπή της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής και της προώθησης της περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιοχής φαίνεται ότι ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών. Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται από την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα, αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου κρίνεται μη ρεαλιστική».

Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες. Ως Δήμαρχος Φυλής κατηγορηματικά επαναλαμβάνω:

  1. Ο ΧΥΤΑ θα κλείσει και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ονειρεύονται πολιτικά, ή άλλα κέρδη από τη συνέχιση της λειτουργίας του.
  2. Το σύνολο της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως «σκουπιδοτενεκές» όλης της Αττικής και όχι μόνο , θα αναπλαστεί πλήρως και θα γίνει ενεργειακό και περιβαλλοντικό πάρκο με τα πιο υψηλά διεθνή πρότυπα.
  3. Οι περιουσίες των πολιτών θα αναβαθμιστούν και δεν θα καταδικαστούν οριστικά σε πλήρη ευτέλεια, όπως μίζερα σχεδιάζουν οι κύκλοι της «σκουπιδοφαγίας»
  4. Οι μόνες εγγυήσεις για την οριστική και διαχρονική διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και των παιδιών μας είναι η υλοποίηση αυτής και μόνο της πολιτικής που διαχρονικά υπηρετώ.

Ας το πάρουν απόφαση δεν θα μας εμποδίσει κανείς , δεν θα κάνουμε πίσω. Τα όποια «Μέτωπα» Δυτικά, Ανατολικά, Βόρεια ή Νότια, ας σταματήσουν πια να παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος