Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
 

Μη ασφαλής για την ακεραιότητα και την ζωή των προσφύγων ο καταυλισμός της Σάμου, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Αναρτήθηκε: 05.03.2018

 

 

Σε κίνδυνο ζουν οι μετανάστες στο νησί της Σάμου  «εξαιτίας του μη ασφαλούς καταυλισμού» με προβλήματα υγειονομικής ασφάλειας και κινδύνου  σωματικής ακεραιότητας, ειδικά τα ασυνόδευτα και οι γυναίκες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία μετά την επίσκεψής  αντιπροσωπίας στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου.

 

 

«Αυτή η πρόσφατη επίσκεψη στη Σάμο αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στον δυνατό αέρα και στη βροχή, ενώ οι ίδιοι μας κατήγγειλαν πως η περιοχή που διαμένουν είναι γεμάτη αρουραίους» δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατήγγειλε την εξαθλίωση που οι συνθήκες συνωστισμού και κακής οργάνωσης δημιουργούν στον καταυλισμό με τεράστια προβλήματα , όπως είπε, «σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους».

 

Κατά την επίσκεψη της Διεθνούς Αμνηστίας στον καταυλισμό, τα μέλη του κλιμακίου συνομίλησαν με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους «για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή πόσιμου νερού».

Οι ερευνήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας συζήτησαν με μόνες γυναίκες που διαμένουν στον καταυλισμό σε αυτοσχέδιες σκηνές ή μοιράζονται μία σκηνή με οικογένειες που δεν γνωρίζουν, και οι οποίες, εξήγησαν ότι το καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας στο οποίο διαβιούν  είναι  μόνιμο.

 

Αλλά και οι άντρες , όπως αποδεικνύονται αντιμετωπίζουν μετατραυματικά σοκ και  ψυχολογικές διαταραχές, που έχουν επιδεινωθεί σοβαρά από τις συνθήκες στον καταυλισμό. Έτσι ανέφεραν  γνωματεύσεις είχαν στα χέρια τους η πλειονότητα των ανδρών από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία, με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

 

 

Παράλληλα, εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα και στην ασφάλεια των ασυνόδευτων παιδιών στον καταυλισμό. Ο χώρος για τα ασυνόδευτα παιδιά παραμένει αφύλαχτος λόγω της παντελούς έλλειψης κατάλληλων μηχανισμών ασφαλείας, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά των ανηλίκων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και τις ελληνικές Αρχές, να εξασφαλίσουν πως κανένα άτομο δεν θα μένει σε αυτοσχέδιες σκηνές, και πως η χορήγηση των καταλυμάτων θα γίνεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των διαμενόντων, όπως η ασφάλεια των γυναικών και των ασυνόδευτων παιδιών. Επίσης, να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες στον καταυλισμό, διασφαλίζοντας επαρκείς ασφαλείς τουαλέτες και ντουζ και να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά ώστε να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα για να τους εξασφαλιστούν η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 

Μετά τη Σάμο, κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας μετέβη στη Λέσβο, όπου και εκεί καταγράφηκαν παρόμοια ζητήματα ασφάλειας στον καταυλισμό της Μόριας.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος