Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
 

Ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, ύψους 2 δις ευρώ -Γ. Πατούλης: Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ

Αναρτήθηκε: 26.02.2018

Ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού δυο δισεκατομμυρίων ευρώ, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενέκριναν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Πρόκειται για ένα Ειδικό Πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων στους Δήμους, τις Περιφέρειες , τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και  σε Συνδέσμους ΟΤΑ, που φέρει την ονομασία  “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση  υπεγράφη ήδη από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών – Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα της.

 

Η χρηματοδότηση των έργων θα πραγματοποιείται μέσω επενδυτικών δανείων που θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα συνομολογούνται με δανειακές συμβάσεις μεταξύ του δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και θα αποπληρώνονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Γ. Πατούλης: Χαιρετίζουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επιτρέψει στους δήμους να υλοποιούν απευθείας έργα με ταχύτερους ρυθμούς και χωρίς την εμπλοκή άλλων φορέων

Με αφορμή την κατάρτιση της επίμαχης ΚΥΑ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του απέναντι σε ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε:

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων απευθείας από τους δήμους χωρίς τη μεσολάβηση άλλων φορέων όπως είναι για παράδειγμα οι περιφέρειες. Με το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δίδεται η δυνατότητα στους δήμους να υλοποιούν απευθείας έργα με ταχύτερους ρυθμούς και χωρίς την εμπλοκή άλλων φορέων. Αναμένουμε την άμεση δημοσίευση της ΚΥΑ, προκειμένου να ξεκινήσει και η εφαρμογή της».                 

                       Στόχοι και σκοποί του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατασκευή έργων και η προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης – αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος, το οποίο θα έχει συνολική διάρκεια τη περίοδο 2018 -2022 είναι:

  • Η οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη
  • Η βελτίωση βασικών υποδομών δήμων
  • Η εξυπηρέτηση των κατοίκων στους τομείς περιβαλλοντικών έργων
  • Η άρση των συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης

Δικαιούχοι στην υλοποίηση των έργων είναι οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ.  Η σχετική Υπουργική Απόφαση αφού λάβει την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα αρχίζει μέσω πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος