Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
 

Στον κρατικό προϋπολογισμό και τους δήμους το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα μετά το 2019

Αναρτήθηκε: 19.02.2018

 

Την ώρα που το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο ESTIA επεκτείνεται από δήμο σε δήμο στεγάζοντας όλο και περισσότερες χιλιάδες δικαιούχων αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα  στις μεγάλες πόλεις της χώρας, η  χρηματοδότηση του προγράμματος είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να χορηγείται μετά το 2019, ενώ ήδη από  τα τέλη του 2018 η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

 

Σε συνέντευξή του ωστόσο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ μίλησε για «εγγυήσεις» και «πολύ σταθερές διαβεβαιώσεις» από την πλευρά τής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA κατά το 2019 . Αντί της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) που επισήμως χρησμοδοτεί το πρόγραμμα μέχρι σήμερα θα υπάρξουν  άλλες χρηματοδοτικές πηγές, οι οποίες όμως ,όπως είπε, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί (πιθανόν από τη DG HOME).

 

Ο κ. Λεκλέρκ επισημαίνει ότι «αυτή η χρηματοδότηση για το 2019 είναι σημαντική, αλλά το κύριο είναι να δούμε τι θα γίνει μετά το 2019».

 

 

 η μετάβαση του ESTIA στους δήμους

Με την εξέλιξη αυτή, το πλάνο της μετάβασης αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για διαχείριση των διαμερισμάτων θα μετατεθεί για το 2020, σύμφωνα με τον Φιλίπ Λεκλέρκ,  οπότε «έτσι μας δίνεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ υπουργείων και δήμων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στους δήμους είτε μέσω των εθνικών αρχών», προκειμένου «οι εθνικοί φορείς να αναλάβουν πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης».

 

«Σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας είναι να εξασφαλίσουμε ότι σταδιακά κάποια από τα συμβόλαια θα υπογράφονται μέσα από τους ίδιους τους δήμους είτε μέσω της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

 

Μετά το 2019 ο στόχος είναι «όλο και περισσότερο το πρόγραμμα να υλοποιείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από συμφωνίες με τους δήμους», επεσήμανε ο Λεκλέρκ.

 

 

 

“κομμάτι του προϋπολογισμού”, λέει ο Λεκλέρκ

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας ζητά να γίνει σταθερή  η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «να σταθεροποιηθεί και να γίνει κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού, ώστε οι δήμοι να νιώσουν πιο σίγουροι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποδείξει ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

 

 

η φιλοξενία σήμερα

Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το πρόγραμμα ESTIA περιλαμβάνει σήμερα 23.374 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες φιλοξενούνται 19.331 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ΜΚΟ, καθώς και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης μαζί με όμορους δήμους, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λιβαδειάς, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι της Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου). Πιο πρόσφατη είναι η συμφωνία που υπογράφηκε με το δήμο Τρίπολης, τον πρώτο στην περιοχή της Πελοποννήσου

 

Ο κύριος Λεκλέρκ θα παραστεί αύριο στην επίσημη υπογραφή του συμβολαίου του Δήμου Τρίπολης με το προγράμματος ESTIA που προβλέπει την φιλοξενία 300 προσφύγων συνολικά, σε 50 διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν στην πόλη της Τρίπολης  για τον σκοπό αυτό.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος