Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
 

Oι Δήμοι της χώρας θα σηκώσουν το βάρος της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμος Μεταναστευσης

Αναρτήθηκε: 14.02.2018

 

 

Με τους δήμους Λιβαδειάς και Θήβας να υλοποιούν σε πρώτη φάση το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης 30 οικογενειών μεταναστών και προσφύγων, 120 – 150 ατόμων, στην αγορά εργασίας, οι οποίοι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα, οι  υπόλοιποι δήμοι θα κληθούν σε ένα εξάμηνο να ακολουθήσουν στη ολοκλήρωση του προγράμματος Helios που θα εντάξει, όπως ανακοινώθηκε  μέχρι στιγμής   35.000 – 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες  που υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας . Το πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Μαρτίου πιλοτικά, και και θα διοχετεύσει τους πρόσφυγες και μετανάστες  αρχικά στον αγροτικό τομέα και στη συνέχεια στον μεταποιητικό και σε άλλους τομείς.

 

«Το επόμενο βήμα του προσφυγικού είναι η συνεργασία με τους δήμους διότι αυτοί θα σηκώσουν το βάρος της ένταξης», δήλωσε  ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ στην Ελλάδα  ο οποίος και  χρηματοδοτεί τις δομές στήριξης των προσφύγων μέσα στους δήμους.

 Μετά την λήξη της πιλοτικής φάσης, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα επεκταθεί στους υπόλοιπους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα μετά το 2015 και θα ανατεθεί στους δήμους . Ο αριθμός ενδέχεται να ξεπεράσει  τις 40.000, όπως ειπώθηκε σtη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Helios, αναλόγως του πως θα εξελιχθούν οι προσφυγικές ροές
 «Τα ζητήματα ένταξης και τα οικονομικά που τα συνοδεύουν πρέπει να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας  κατά την υπογραφή του προγράμματος με τους δημάρχους Λιβαδειάς και Θήβας σημειώνοντας ότι η πολιτική του υπουργείου που είναι η απόδοση της τελικής φάσης του μεταναστευτικού στους δήμους.
Η χρηματοδότηση του Helios πραγματοποιείται από την ECHO ,την υπηρεσία που υπάγεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 Η δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου, που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016 το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα μέσα στον ιστό της πόλης της Λιβαδειάς (τότε αφορούσε πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ), ανακοίνωσε  ότι «Στη Λιβαδειά σήμερα φιλοξενούνται σε διαμερίσματα 372 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 110 περιμένουν να μετεγκετασταθούν». Από τους υπόλοιπους θα επιλεγούν 20 οικογένειες που θα ενταχθούν στο Helios. «Για μετά το τέλος του 2018, αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης, ίσως απευθείας από ευρωπαϊκά προγράμματα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι από το πρόγραμμα της φιλοξενίας σε διαμερίσματα ωφελήθηκαν και οι δημότες Λιβαδειάς καθώς ο δήμος υποχρεώθηκε να βελτιώσει τις κοινωνικές του υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των προσφύγων έναντι των Ελλήνων.
 «Στόχος είναι οι ωφελούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες να αποκτήσουν σταδιακά την αυτονομία τους», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
Ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΥΜΕΠΟ, Μιλτιάδη Κλάπας  εξήγησε σε ότι αναφορά το Helios ότι θα καταγράψει αρχικά το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό προφίλ των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, και έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στην εκπαίδευση  θα παρέχει στήριξη, τεχνική εκπαίδευση και δράσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των προσφύγων και μεταναστών.
Το Helios αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η κατάρτισή τους θα αξιοποιηθεί παράλληλα  και από το πρόγραμμα για την εργασία προσφύγων και μεταναστών που είναι υπό διαμόρφωση καθώς και με τα δύο ήδη υλοποιούμενα προγράμματα για την εκπαίδευση των ενηλίκων με την εκμάθηση  της ελληνικής γλώσσας, και την καταγραφή των δεξιοτήτων, το οποίο και  που περιλαμβάνει απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος