Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
 

Θα αποζημιωθούν άμεσα οι ζημιές από τις προσφυγικές ροές του δήμου Χίου ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζαλας

Αναρτήθηκε: 09.02.2018

 

Tροπολογία για την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Χίου και της Σούδας, επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα μετανάστευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

 

«Συμμερίζομαι απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες  εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι τα κριτήρια για την καταβολή των αποζημιώσεων θα είναι αντίστοιχα με ό,τι ίσχυσε και για άλλες περιοχές όπως η Λέσβος και το Κιλκίς.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία θα προβλέπει τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού προς το Δήμο της Χίου, ο οποίος θα αναλάβει μετέπειτα τη χορήγηση των ποσών στους δικαιούχους βάση της καταγραφής που έχει ήδη γίνει και θα αφορά αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησιών.

«Θα αποζημιώσουμε ό,τι με βάση τον νόμο αποζημιώνεται. Δεν μπορούν να πληρωθούν διαφυγόντα κέρδη ή κλοπές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Θα εφαρμόσουμε τα ίδια κριτήρια με τη Μόρια. Θα έχουν όλη τη βοήθεια μέσα στα όρια του δυνατού» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

 

Η αναγγελία της εν λόγω τροπολογίας για αποζημιώσεις  έγινε δεκτή με ανακούφιση και από τους άλλους Δημάρχους του Αιγαίου που φιλοξενούν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές,  που την εξέλαβαν ως αναγνώριση και των αντίστοιχων ζημιών των δικών τους τοπικών κοινωνιών. Η ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει κατ αναλογία και στους λοιπούς δήμους , είπε στο Localit o Δήμαρχος Σάμου

 

 

Ο κ. Μηταράκης όμως επέπληξε τον υπουργό υποστηρίζοντας  ότι τα διαφυγόντα κέρδη από τις ζημιές που έχουν προκληθεί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν με τη σχετική τροπολογία από την οποια «έχουν εξαιρεθεί τα πάντα», όπως ειπε τονίζοντας ότι έχουν απορριφθεί τα αιτήματα του Δήμου Χίου, που ζητά, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν και διαφυγόντα κέρδη.

 

«Υπάρχουν πράγματα που το Δημόσιο αποζημιώνει και άλλα που τα Δημόσιο δεν αποζημιώνει» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας.

 

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στα πυρά  τόσο του κ. Μηταράκη, όσο και του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που με ερώτηση του τον κατήγγειλε για  «ατελέσφορη και αναποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα», χαρακτήρισε «σισύφειο έργο» το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των μεταναστευτικών ροών.

 

Ο κ. Μουζαλας υποστηριξε ότι  οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά, όπως είπε, ορισμένες χώρες δεν το εφαρμόζουν καταχρηστικά, για αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Οι αφίξεις από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα έφθασαν στις 85.000. Μεταφέραμε 31.000 από τα νησιά μέσα στο 2017 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε, και πρόσθεσε :

 

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη. Όλα εξαρτώνται από τις ροές» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δικοί της τοπικοί παράγοντες εμποδίζουν οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και κάλεσε τα στελέχη της «να βοηθήσουν για να μην υπάρχουν παρεμποδίσεις».

 

«Παρατείνονται επ’ αόριστον οι άδειες παραμονής γιατί κατέρρευσε το σύστημα. Παραμένει ακέφαλη η Υπηρεσία Ασύλου γιατί έληξε η θητεία τής προηγούμενης. Τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν στους μετανάστες. Στη Μόρια ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες 7.000 άνθρωποι αντί 2.000. Τα ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ αυξάνονται και έφτασαν στις 2.500, οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν και από 1.300 που ήταν πήγαν στις 1.083. Δεν χρειάζονται άλλα δάκρυα και συγνώμες αλλά πράξεις» κατηγγειλε ο Μιλτιαδης Βαρβιτσιώτης .

 

«Παραδώσατε μία χώρα ανοχύρωτη»,  απάντησε οργισμένος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής . «Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ανήλικα και σήμερα έχουμε 1.700, συνεχίζουμε και ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε άλλες 1.000 θέσεις» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας

 

«Η χώρα ήταν οχυρωμένη το 2014 και από τις ροές και από τη χρηματοδότηση. Αυτό που δεν προβλέψαμε ήταν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα άνοιγε τα σύνορα και θα έκανε πολιτική ανοιχτών συνόρων» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης.

 

«Είναι ψεύδος οι ισχυρισμοί για ανοιχτά σύνορα. Εσείς αφήσατε μία χώρα ανοχύρωτη. Κοροϊδεύατε τους κουτόφραγκους. Κάνατε την Ελλάδα χώρα “τράνσιτ”» απάντησε ο κ. Μουζάλας.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος