Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
 

Σακελλαρίδης σε ΒΙΑΛ και Μόρια: Να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου

Αναρτήθηκε: 07.02.2018

“Τα νησιά του Αιγαίου  έχουν μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές με βάση τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, και ως  Διεθνής Αμνηστία ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση  να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός ώστε να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια”  τόνισε με δηλώσεις του ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την επίσκεψη του στους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στη Χιο και της Μόριας στη Λέσβο στα πλαίσια αποστολής που πραγματοποιεί η το ελληνικό τμήμα  της Διεθνούς Αμνηστίας στα νησιά για  να διαπιστώσουν το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ζωής προσφύγων και αιτούντων άσυλο  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

«Οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στην Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποτελούν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών» υπογράμμισε  ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό καθώς και με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου και με τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Το τελευταίο διάστημα οι δήμαρχοι των νησιών τού Βορείου Αιγαίου  έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους προς την κυβέρνηση , τον Υπουργό Μεταναστευτικής και τον πρωθυπουργό για τον απεγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο από τον γεωγραφικό περιορισμό τους στα νησιά  τα μετατρέπει  σε ανοιχτές φυλακές με φυσικό σύνορο την θάλασσα.

Να τερματιστεί ο εγκλωβισμός αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά έχει ζητήσει πρόσφατα και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρώπου  (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και εθνικός θεσμός προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 

Όπως τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης , στη διάρκεια της αποστολής, διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά πως η υποδοχή που επιφύλαξε η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας στους ανθρώπους που μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις ζωές τους κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι για να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ήταν να τους περιορίσει  ήταν να τους περιορίσει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουνε μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές λόγω της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας .

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος