Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
 

Ανοίγει ο δρόμος για την «αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής»

Αναρτήθηκε: 21.01.2018

Η απόκτηση αρχαιολογικού μουσείου, αποτελεί κορυφαίο στόχο για την πόλη των Φαρσάλων.

Στις κυρίαρχες διεκδικήσεις του, από το 2011 ήδη, όπως τονίζει συμπεριέλαβε τη διάσωση και αποκατάσταση του παλαιού διδακτηρίου του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, ενός κτιρίου που για ενενήντα χρόνια δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και πορεύθηκε μαζί της σε όλη τη νεότερη ιστορία της.

Επιπλέον, θεώρησε ότι το κτίριο αυτό αποτελεί ιδανική στέγη για την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, μια χρόνια διεκδίκηση της πόλης που έμενε ανεκπλήρωτη.
Το διπλό αυτό εγχείρημα υπήρξε, ασφαλώς, ιδιαιτέρως απαιτητικό και έως ένα βαθμό φάνταζε μη πραγματοποιήσιμο, όπως τονίζει, δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεγε να δημιουργεί μονάχα μεγάλα μουσεία στα κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιφερειών και όχι μικρά, τοπικού χαρακτήρα.

Με μεθοδικότητα και συγκροτημένες ενέργειες , ο Δήμος, βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο βήμα σχεδιασμού του, υποβάλλοντας την περασμένη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, πρόταση χρηματοδότησης από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής» στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανέρχεται στα 1.092.816,00€ και αποτελείται από δύο υποέργα, ενώ ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου προβλέπεται σε 18 μήνες και η επίβλεψη κατά την εκτέλεση του έργου, θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων.

Από τη στιγμή της εξασφάλισης της ένταξης του έργου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ως αποκλειστική αρμόδια και υπεύθυνη, θα εκπονήσει τη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη ώστε να φθάσει στην εκπλήρωση του κορυφαίου στόχου της πόλης, την απόκτηση ενός αρχαιολογικού μουσείου

Προηγήθηκε σειρά βημάτων με πρώτο την έκδοση Υπουργικής  Απόφασης, με την οποία το κτήριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων χαρακτηρίστηκε Νεότερο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Ακολούθησε η παραχώρηση χρήσης του κηρυγμένου κτηρίου για 99 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αποκλειστικό και απαρέγκλιτο όρο να στεγαστεί εκεί η Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Η παραχώρηση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΠΟΤ στην οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση του ΥΠΠΟΤ να στεγάσει εκεί την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Τέλος έγιναν οι απαιτούμενες μελέτες(στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική κλπ) οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος