Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
 

Πρωτοβουλία του δήμου Κοζάνης για δημιουργία Πλατφόρμας μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών

Αναρτήθηκε: 17.01.2018

Τεχνική συνάντησης εργασίας  πραγματοποιήθηκε χθες στην Κοζάνη με τη συμμετοχή του δήμου και παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Πλατφόρμας μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης με δηλώσεις του  σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία της διαμόρφωσης και της διαβούλευσης για την πλατφόρμα. Το σημαντικό είναι πως η Δυτική Μακεδονία συμμετέχει πρωταγωνιστικά, ως περιοχή πιλότος ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος και συμμετέχει με θέσεις  τεκμηριωμένες, επιστημονικά ορθές  και με σχετική συνοχή όλων των φορέων.

Σήμερα νιώθω και μια προσωπική δικαίωση γιατί είναι μια υπόθεση που ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια, την  οποία τότε  πίστευαν πολλοί λίγοι άνθρωποι, για την οποία τότε ακούστηκαν και πολλά αρνητικά και ειρωνικά  σχόλια. Σήμερα όμως αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πως βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε  αυτό που ορίζεται ως φάση μετάβασης ή μεταλιγνιτική εποχή. Είναι θετικό πως πλέον όλοι το έχουν συνειδητοποιήσει.

Το Coal Platform είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απαιτούμε να γίνει  ακόμη πιο γενναία καθώς οι περιοχές που είναι σε φάση απανθρακοποίησης θα υποστούν  καθίζηση του ΑΕΠ τους.

Το επόμενο ΕΣΠΑ, του οποίου έχει ξεκινήσει  ήδη η διαμόρφωση σε Ευρωπαικό επίπεδο , θα πρέπει να συνδυαστεί με την πορεία αυτή και να βρεθούν πολιτικές που θα στηρίξουν την περιοχή συγκεκριμένα και ώριμα.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει και εμείς σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε το επόμενο βήμα, να δούμε που θέλουμε να πάει η περιοχή. Είναι ξεκάθαρο και σαφές πως βρισκόμαστε στη μεταλιγνιτική εποχή και θα πρέπει  να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων.

Δοθείσης ευκαιρίας θέλω να επαναλάβω  την πρόταση για διάθεση ποσού από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς Δήμους και πως θα πρέπει να ξαναδούμε το νομικό πλαίσιο του τοπικού πόρου και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις».

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος