Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
 

Γ. Κωτσός ΠΕΔ Θεσσαλίας: Οι δήμοι «ορντινάτσα» της Δημόσιας Διοίκησης για κράτος και περιφέρειες

Αναρτήθηκε: 01.12.2017

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση που επιχειρείται, επιβάλλεται να είναι καθολική και να διατρέχει το σύνολο του κράτους», είπε στην τοποθέτησή του στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Γιώργος Κωτσός, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι, τα τελευταία γεγονότα στη Δυτική Αττική, έχουν δημιουργήσει μια νέα ατζέντα πολιτικού διαλόγου. Πρέπει να  ξεκινάει από την κεντρική διοίκηση , από το κεντρικό κράτος, με πλήρη καθορισμό των αρμοδιοτήτων, με αποκέντρωση λειτουργιών στο πλησιέστερο στον πολίτη σημείο και κυρίως διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Δευτεροβάθμιας με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, ένα αποτελεσματικό κράτος, ένα λειτουργικό κράτος», κατέληξε.

Ο κ. Κωτσός, αναφέρθηκε επίσης  στη δαιδαλώδη  διαδικασία αλλά και στο τεράστιο έλλειμμα πόρων που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ταυτόχρονα πόρων οικονομικών και έμψυχου δυναμικού. «Μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή Διοικητική Μεταρρύθμιση με μία οικονομικά ασθενή Αυτοδιοίκηση, με μία Αυτοδιοίκηση υποστελεχωμένη και ελλιπώς στελεχωμένη με ανθρώπινο δυναμικό;» είπε.

Αναφερόμενος στο πως αντιλαμβάνονται το κεντρικό κράτος και οι περιφέρειες τους δήμους, έδωσε την εξής εικόνα:  «Ως την ορντινάτσα της Δημόσιας Διοίκησης. Ως το πτυελοδοχείο, ως τον αποδιοπομπαίο τράγο, το εξιλαστήριο θύμα, που μπορούμε να του φορτώσουμε τα πάντα. Από το ρέμα, από το αντιπλημμυρικό, από το οτιδήποτε έχουμε, δεν έχουμε την ευθύνη».

Για την απλή αναλογική, ο  πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, έθεσε μια παράμετρο  λέγοντας : «Τι είπε ο Υπουργός; Πέρα από την απλή αναλογική, θα δώσει και τη δυνατότητα του εύκολου σχηματισμού συνδυασμών, πολλών συνδυασμών. Και μάλιστα ανά Δημοτική Ενότητα είπε. Τι θα επιτύχει με αυτό σε συνδυασμό με την απλή αναλογική; Μπαχαλοποίηση της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Κωτσός μιλώντας για την Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ότι «είναι δομικός πυλώνας της δημοκρατίας, στυλοβάτης της κοινωνίας και οφείλουμε να τον θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και εδώ επιβάλλεται να καταλάβει και ο Υπουργός, αλλά κυρίως να επιβάλλουμε εμείς, που πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση, τη θωράκισή της, οικονομική, θεσμική, την ενίσχυσή της και κυρίως την ανάδειξη του ρόλου της».

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος