Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
 

Λ. Κυρίζογλου ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Ο υπ. Εσωτερικών εξαγγέλλει συστήματα άλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναρτήθηκε: 01.12.2017

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 23 Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών (Π.Δ. 141/2017).

Στο άρθρο 1 προσδιορίζεται η «Αποστολή» του Υπουργείου:  «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ως κύρια αποστολή το σχεδιασμό και την πραγμάτωση βιώσιμων δημόσιων διοικητικών συστημάτων και δημόσιων πολιτικών στο χώρο εποπτείας του, δηλαδή στο χώρο της αποκεντρωμένης διοίκησης και της αυτοδιοίκησης».

Ο αρμόδιος Υπουργός εξαγγέλλει «συστήματα», που βοούν πως δεν είναι και δεν μπορούν ποτέ να είναι «βιώσιμα», αλλά είναι συστήματα θνησιγενή, εμπνεύσεις διαλυτικές, που

 στοχεύουν στην αναγόρευση τοπικών μειοψηφιών σε κρίσιμους και απολύτως απαραίτητους και αναγκαίους παράγοντες για την προώθηση των δημοτικών λειτουργιών,

 αποβλέπουν στην άμεση και απροκάλυπτη επιβολή κηδεμονίας επί των Δήμων,

 συνεχίζουν σφοδρότερη την μνημονιακή επιδρομή κατά των τοπικών κοινωνιών,

 ολοκληρώνουν, εν τέλει, την άλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πλήρη μετάλλαξή της σε μια άχρηστη απόφυση ενός αποστεωμένου, κρατικού μηχανισμού.

Μπορεί να μιλάει κανείς για κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας, όταν το «Παρατηρητήριο», συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις δραματικότερες μειώσεις πόρων απ’ όλο τον Δημόσιο Τομέα,  όταν νεκρανασταίνονται οι οδηγίες για την μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μπορεί να θεωρεί κανείς πως υπάρχουν και τηρούνται οι εγγυήσεις της θεσμικής ανεξαρτησίας των αιρετών, όταν ακόμη εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά την πρόσφατη περίοδο της όξυνσης του ζητήματος των παρατασιούχων, παραμένουν σε ισχύ αναχρονιστικές πειθαρχικές διατάξεις στον Καλλικράτη;

Όταν το εφεύρημα της «απλής αναλογικής» πλασάρεται ως πανάκεια δια «πάσαν νόσον» του αυτοδιοικητικού και του ευρύτερου πολιτικού σύμπαντος;

Αλλά, η γιατρειά δεν θάρθει με «απλή αναλογική».  Απλή λογική χρειάζεται.

Τέτοια που λείπει από τους νεολαμπείς φωστήρες των κυβερνητικών θώκων.

Πρέπει να ακουστεί η αγωνία μας για τις πολλές και δυσεπίλυτες εκκρεμότητες του μεταναστευτικού ζητήματος, για την καθιέρωση, ειδικών προγραμμάτων, για παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς  σταθμούς, για την ανάληψη ενός κομματιού του ΕΣΠΑ από τους Δήμους, για την συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, για την οριστική διευθέτηση του κορυφαίου ζητήματος της σχολικής στέγης, για την καθιέρωση των λεγόμενων «περιφερειακών Δήμων», ως μιας ειδικής κατηγορίας ΟΤΑ, όπως συμβαίνει με τους ορεινούς και τους νησιωτικούς Δήμους.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος