Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
 

Δ. Μπίρμπας, ΡΑΠ: Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας

Αναρτήθηκε: 01.12.2017

«Δυστυχώς σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι έτοιμη για τη μεταμνημονιακή εποχή. Έχασε δύο χρόνια με ευθύνη της πλειοψηφίας εγκλωβισμένη στη λογική της “αριστερής παρένθεσης” και του “τώρα πέφτει η Κυβέρνηση”.

Πατώντας σε υπαρκτές αδυναμίες και αστοχίες της Κυβέρνησης, στήθηκε ένα γαϊτανάκι “πολέμου” με την Αυτοδιοίκηση ως εμβρυουλκό ανατροπής της Κυβέρνησης, ενώ την τελευταία στιγμή αποχώρησε από την Επιτροπή Διαλόγου».

Την κριτική αυτή διαπίστωση κατέθεσε ο Δ. Μπίρμπας, εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος  στην οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Μπίρμπας τόνισε πως παρά την αύξηση των πόρων  στον ΚΠ  2018 κατά 4,5%, απέχουν από την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, και ότι πρέπει να εφαρμοστεί  ο Ν.3852/2010 και να συμφωνηθεί η απόδοση νέων παρακρατηθέντων.

Σε αφορά στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση ο κ. Μπίρμπας υπογράμμισε  ότι οι όποιες θεσμικές παρεμβάσεις, θα φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, μόνο εάν συμφωνηθούν και θεσπιστούν κανόνες και αρχές, για τις σχέσεις κράτους και αυτοδιοίκησης και όρους στο πως θα λειτουργεί η ίδια η Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υποστήριξε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, γιατί όρρω απέχουν και οι αντικειμενικοί όροι (θεσμικοί, οικονομικοί, επιχειρησιακή ικανότητα), όσο και οι υποκειμενικοί όροι (πολιτικοκοινωνική πλειοψηφία στήριξής τους, επίπεδο και ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού).

Όμως, είπε,  η αλλαγή του Καλλικράτη μπορεί  να αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, με σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό την συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα ορίζει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος στον 21ο αιώνα.

Με δεδομένο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί και πρέπει:

–              Να διαχωρίσει τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά επίπεδο αυτοδιοίκησης

–              Να “καταργήσει” τις εξουσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

–              Να θεσμοθετήσει τον Ελεγκτή Νομιμότητας και εσωτερικές διαδικασίες  ελέγχου

–              Να ουσιαστικοποιήσει τις μητροπολιτικές λειτουργίες μέχρι την Συνταγματική θεσμοθέτησή του

–              Να μετατραπεί σταδιακά το ΤΠΔ σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης

–              Να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον επανασχεδιασμό της διαχείρισης του ΣΕΣ 2014-2021

–              Να προσδιορίσει ένα χρηματοδοτικό μονοπάτι υλοποίησης του όλου εγχειρήματος

–              Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των αιρετών σε όλο το φάσμα της εκπροσώπησης

–              Να καθιερωθεί η απλή αναλογική με ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας και η ουσιαστική ενδοπεριφερειακή και ενδοδημοτική αποκέντρωση, με δημιουργία θεσμικού πλαισίου ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών.

 

 

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος