Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
 

Όλγα Γεροβασίλη: Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει ως ενεργό πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναρτήθηκε: 01.12.2017

«Η ολιστική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει ως ενεργούς πρωταγωνιστές της, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε κατά την ομιλία της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία «είναι  ανοιχτοί στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προτάσεις ουσιαστικές, σε προτάσεις ρεαλιστικές, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, για την αναβάθμιση που χρειάζεται το μέλλον και φυσικά για την εξυπηρέτηση και προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας. Δεν θέλουμε το παλιό μοντέλο. Θέλουμε καινούργιο μοντέλο, το έχει ανάγκη η κοινωνία, το έχει ανάγκη η χώρα. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε, θέλουμε να προχωρήσουμε».

Η σύσταση μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα δείχνει πως θέλουμε τις εργασιακές σχέσεις

Αναφερόμενη η κ. Γεροβασίλη στη διαδικασία της σύστασης των μονίμων θέσεων στην Καθαριότητα είπε ότι «είναι μια πράξη που έγινε με μεγάλη δυσκολία, αλλά πραγματικά αποτυπώνει και την στόχευσή μας, πώς θέλουμε τις εργασιακές σχέσεις».

«Ξέρω, συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, είναι υποστελεχωμένες. Και εδώ θέλω να το πω άλλη μία φορά καθαρά, γιατί είστε άνθρωποι που είστε αυτοδιοικητικοί, ωστόσο έχετε και σχέσεις, όπως πρέπει να έχετε, όπως πρέπει να έχουμε όλοι, και με κομματικούς μηχανισμούς και σχηματισμούς. Δεν μπορεί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή να κατηγορείται αυτή η κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο για υποστελέχωση σε διάφορους κρίσιμους τομείς και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο να κατηγορείται ότι διογκώνει το κράτος, ότι δημιουργεί κομματικό κράτος, πελατειακό κράτος, πράγματα τα οποία με όλα αυτά που σας περιέγραψα αλλά και αποδεικνύονται, διότι δεν είναι λόγια, είμαστε οι μόνοι που έχουμε βάλει τη δουλειά μας, αυτή που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αυτή που θα κάνουμε και μελλοντικά, ακριβώς για να φύγουμε από αυτό όλο το μοντέλο του πελατειακού, ρουσφετολογικού, κομματικού κράτους».

Η υπουργός ανέφερε, πως ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η τρίτη αξιολόγηση και επισήμανε πως «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι βλέπουμε τη διέξοδο από την επιτροπεία» η οποία επηρέασε δραματικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε, πως «για πρώτη φορά σχεδιάστηκε στη χώρα ένα τριετές συνεκτικό σχέδιο αποτυπωμένο με πρακτικές, με χρονοδιαγράμματα, ικανό για να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση και να παραδώσει στην ελληνική κοινωνία ένα δημόσιο, αυτό που αρμόζει, μετά τη λήξη αυτών των μέτρων, μετά το ‘19 δηλαδή, το οποίο αποτυπώνεται στην “ Eθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση 2017-2019”».

Συνέχισε δε, ότι το σχέδιο εμπεριέχει όλες εκείνες τις ιεραρχήσεις και τις δράσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση.

Όπως είπε, λόγω της δραστηριότητά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφουγκράζεται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και επισήμανε πως το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες σχεδίασε και εφαρμόζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κινείται προς όφελος  του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως είπε κ. Γεροβασίλη, «ανατρέψαμε νόμους, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την επαγγελματική υπόσταση των ανθρώπων, που εκδιώχθηκαν με τρόπο βίαιο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί».

Παράλληλα ανέφερε: «Παρέχουμε μεθοδολογικά και αναλυτικά εργαλεία για την ανταπόκριση του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σύγχρονες, κοινωνικές ανάγκες.

Με τα νέα, ψηφιακά οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και την αξιολόγηση των δομών, χαρτογραφούμε πλήρως τη Δημόσια Διοίκηση και τις δυνατότητές της.

Δημιουργούμε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού και των λειτουργιών του Δημοσίου.

Ο πρώτος κύκλος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, αποτέλεσμα των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, αποτελεί πια γεγονός, με τη συμμετοχή όσων υπουργείων είχαν έτοιμα οργανογράμματα».

Δήμοι, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να ενταχθούν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί, προκειμένου οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να ενταχθούν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε κατηγορηματικά την στήριξή της στο υπουργείο Εσωτερικών, «στο φιλόδοξο εγχείρημά του για αναθεώρηση του Καλλικράτη, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών».

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος