Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Δ. Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας: Αλλαγή του εκλογικού συστήματος μόνο με ευρύτερες θεσμικές αλλαγές και ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α.

Αναρτήθηκε: 24.11.2017

Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;

Παραμένει ζητούμενο η μεγάλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική του ελληνικού κράτους. Μια αλλαγή που θα κάνει την αυτοδιοίκηση, έναν βασικό πυλώνα του νέου ελληνικού κράτους, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Άλλωστε την αποκέντρωση την επιβάλλουν και οι ελληνικές παραγωγικές συνθήκες. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απουσιάζει από την υπόθεση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, της αναβάθμισης της παιδείας και της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, των δικτύων κ.τ.λ.

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Χρειάζεται μια ευρεία αποκέντρωση σε επίπεδο πόρων, αρμοδιοτήτων, ρόλων και ευθυνών. Χρειάζονται νέα θεσμικά αντίβαρα για ενίσχυση της νομιμοποίησης και της διαφάνειας στις τοπικές διακυβερνήσεις, όπως και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να γίνουμε πολλαπλασιαστές για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έχει νόημα μόνο αν γίνει σε ένα πλαίσιο ευρύτερων θεσμικών αλλαγών και ενίσχυσης του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Αν η απλή αναλογική δεν συνοδευτεί και από άλλες ευρύτερες αλλαγές, τότε απειλεί την κυβερνησιμότητα στους Δήμους. 

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;

Κατ’ αρχήν, χρειαζόμαστε νέους πόρους και συγκεκριμένα φορολογική αποκέντρωση. Η αποκέντρωση, για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα. Χρειαζόμαστε επίσης, μία διεύρυνση των δυνατοτήτων που μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο, όπως  και απλούστευση του νομικού πλαισίου. Από εκεί και υστέρα είναι δουλειά και ευθύνη του κάθε δήμαρχου, της κάθε διοίκησης, να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες. Πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακά σχέδια σε κάθε Δήμο, πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις, ώστε να αναδειχθούν τα τοπικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος