Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
 

Γ. Μπαλάφας: Ολοκληρωμένες πολιτικές ένταξης θα αντιμετωπίσουν την εξάρτηση προσφύγων από ναρκωτικές ουσίες

Αναρτήθηκε: 30.10.2017

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν πολιτικές, προκειμένου να βρουν «έναν αποτελεσματικό τρόπο παρέμβασης και στήριξης» των προσφύγων που καταφεύγουν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπογράμμισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, χαιρετίζοντας σημερινή ημερίδα, θέμα: «Πρόσφυγες και ναρκωτικά: εκτιμώντας τις ανάγκες, ενισχύοντας δράσεις και προλαμβάνοντας τους κινδύνους».

Όπως επισήμανε ο κ. Μπαλάφας, οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα έχουν βιώσει ένα σκληρό ταξίδι και μια δύσκολη πραγματικότητα και «το τραύμα που φέρουν μέσα τους, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν ζώντας σε μια ξένη χώρα, με την αβεβαιότητα για το μέλλον, με τα εμπόδια που συχνά βρίσκονται μπροστά τους, μπορεί να τους οδηγήσει σε δρόμους προβληματικούς» όπως η χρήση ουσιών, κυρίως από έφηβους και νέους άνδρες.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται, πρόσθεσε ο ίδιος, «με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων ένταξης στο ελληνικό γίγνεσθαι, για το σύνολο του πληθυσμού που φιλοξενείται είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, είτε σε διαμερίσματα είτε σε ξενώνες».

Σε αυτή την κατεύθυνση τοποθετούνται τα προγράμματα ένταξης των προσφύγων στα σχολεία, εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από ενήλικες και η καταγραφή των δεξιοτήτων τους, για να μπορούν σταδιακά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω «είναι ένα σημαντικό βήμα ενάντια στον αποκλεισμό που οδηγεί στην περιθωριοποίηση και ίσως στην εξάρτηση».

Η ημερίδα οργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα από την ομάδα Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γραφείο της Εθνικής Συντονίστριας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Αύριο, ο υφυπουργός θα επισκεφθεί μαζί με τους διοργανωτές τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος