Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
 

Το Ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο εκλογικό νόμο

Αναρτήθηκε: 26.10.2017

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα οριστικά το νέο εκλογικό σύστημα, με το οποίο η χώρα θα κληθεί να ψηφίσει την ερχόμενη άνοιξη. Υπέρ εκφράσθηκαν 214 γερουσιαστές, κατά 60, ενώ ένας επέλεξε την αποχή. Πρόκειται για νόμο που προβλέπει όριο εισόδου στο κοινοβούλιο 3% για τα διάφορα κόμματα και 10% για τις συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων. Συνολικά, στη Βουλή και τη Γερουσία, 593 έδρες θα κρίνονται βάσει της απλής αναλογικής και 334 με πλειοψηφικό. Παράλληλα ενισχύεται η δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών διαφόρων κομμάτων.

Ο νόμος συνδέθηκε με την παροχή πέντε ψήφων εμπιστοσύνης και στην τελική ψηφοφορία το εκλογικό σύστημα υπερψηφίσθηκε από την κεντροαριστερά του «Δημοκρατικού Κόμματος», την «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την Λέγκα, και το μικρό συντηρητικό κόμμα «Λαϊκή Εναλλακτική», του υπουργού εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Κάθετα αντίθετοι παρέμειναν το «κίνημα Πέντε Αστέρων», οι δυνάμεις της αριστεράς «’Αρθρο Ένα» και «Ιταλική Αριστερά», και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Tα Πέντε Αστέρια οργάνωσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Πάνθεον, με την συμμετοχή του ιδρυτή του κινήματος Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος τόνισε ότι ο νόμος αυτός θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την πολιτική τάξη και κάλεσε τους πολίτες «να δείξουν ότι τα Πέντε Αστέρια πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το πολιτικό μέλλον της χώρας». Το κίνημά του, σύμφωνα με τους αναλυτές, ζημιώνεται από το νέο αυτό σύστημα διότι, από την μια δεν διαθέτει ισχυρούς υποψήφιους που να μπορούν να εκλεγούν με το πλειοψηφικό και από την άλλη δεν θέλει να συμμαχήσει με τα άλλα κόμματα.

Πηγή:ΑΠΕ

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος