Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
 

Ε.Κ.: 64 ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και τις καθυστερήσεις μετεγκατάστασης προσφύγων

Αναρτήθηκε: 28.09.2017

Εξήντα τέσσερις ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνκα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος) κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν, με αφορμή την απόρριψη των προσφυγών της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας εναντίον της διαδικασίας της μετεγκατάστασης προσφύγων.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν θα κινήσει διαδικασίες εναντίον των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται με την κοινή νομοθεσία, όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και αν θα αναθεωρήσει τις επιστροφές της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ιταλία και την Ελλάδα.

   Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές των ομάδων GUE/NGL, EFDD, S&D, VERTS/ALE, PPE, ECR θυμίζουν πως «τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος του Δουβλίνου», και ρωτούν να μάθουν αν τελικώς θα υποβληθούν νέες προτάσεις από την Κομισιόν, παρά τη δήλωση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, περί μη υποβολής νέων προτάσεων για τη μετεγκατάσταση.

   Οι ευρωβουλευτές ακόμη επικαλούνται «έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξορισθέντες (ECRE), με τίτλο ‘Μετεγκατάσταση χωρίς Αναβολή’», για να υπενθυμίσουν ότι «η πολιτική και νομική αντίρρηση στη μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία περιλαμβάνει επίσης τις «απαγορευτικές προτιμήσεις που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη, και που οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στην υπόδειξη των τόπων μετεγκατάστασης, καθώς και την μη παροχή βοήθειας προς την Ιταλία και την Ελλάδα».

   Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, είχε εγκρίνει με αυξημένη πλειοψηφία (398 υπέρ, 134 κατά, 41 αποχές) Ψήφισμα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Μετεγκατάστασης Προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που καλούσε τα κράτη μέλη «είτε να αποδεχθούν το αίτημα μετεγκατάστασης είτε να αιτιολογήσουν τις απορρίψεις βασισμένα αποκλειστικά και μόνο στους συγκεκριμένους λόγους που καθορίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις».

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος