Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
 

Η προστασία αστέγων και εξαρτημένων ατόμων, στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στον Δήμο Αθηναίων

Αναρτήθηκε: 06.06.2017

Ο

Την εφαρμογή στην Αθήνα ενός πιλοτικού σχεδίου για τους άστεγους, αλλά και τα εξαρτημένα άτομα, από ουσίες και αλκοόλ, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα για τα δυο αυτά σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.

Για τον σκοπό αυτό αποφασίσθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η συγκρότηση Μικτής Επιτροπής, η οποία σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ( υπουργεία, Δήμος, Περιφέρεια, ΟΚΑΝΑ κα), θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σύντομα σχετικές προτάσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι άστεγοι – μόνο στο λεγόμενο «ιστορικό» κέντρο της Αθήνας- ανέρχονται σε 150. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, η σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και στις συνοικίες της, «δεν είναι ανεκτή, ούτε μας τιμά». Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος τη Δευτέρα θα θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου έχει κληθεί, ζήτησε τη συνέργεια όλων.

Για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι λόγω της κρίσης επιδεινώθηκε. «Οφείλουμε ως Πολιτεία, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να ενισχύσουμε τη δράση μας, παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα στα άτομα αυτά. Και αυτό θα πράξουμε» τόνισε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσω ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη η σχετική χρηματοδότηση για τις δράσεις που θα προταθούν.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σημείωσε ότι «οι άστεγοι στο δρόμο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επισφάλεια που βιώνουν ορισμένοι συνάνθρωποί μας και οδηγούνται στο δρόμο, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους».

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί 20 δομές για αστέγους (10 υπνωτήρια και 10 ανοιχτά Κέντρα Ημέρας) εκ των οποίων οι τρεις είναι στον Δήμος Αθηναίων και με προβλεπόμενη δαπάνη 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας, πέρυσι τον Μάιο, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους, στην οποία κωδικοποιήθηκε και επεκτάθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο (ξενώνες και Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας), προσθέτοντας και προδιαγραφές για υπνωτήρια και υποστηριζόμενα διαμερίσματα.

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα για την υποστήριξη τοξικοεξαρτημένων αστέγων με την ίδρυση δομών αστέγων από τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΘΕΑ/ΟΚΑΝΑ) και επομένως για τη σταδιακή άρση του αποκλεισμού των χρηστών.

Ακόμη, εντάχθηκαν οι άστεγοι στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Ήδη, 3.000 άστεγοι πανελλαδικά έχουν ενταχθεί και λαμβάνουν το επίδομα και δωρεάν τρόφιμα, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Η υπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι «σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας επιδοτήσαμε 22.000 οικογένειες σε επισφάλεια, με 46 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ενοικίου πιστώθηκε κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων και όλη η οικονομία. Σκοπεύουμε να δώσουμε 600 εκατ. ευρώ το 2019 για επιδότηση ενοικίου, στο πλαίσιο των αντίμετρων που ψηφίσαμε, προκειμένου να ωφεληθούν 600.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του «λεωφορείου» των αστέγων, την κινητή μονάδα υγιεινής και υγείας, το οποίο, είπε, «από τις έξι στάσεις που είχαμε προβλέψει, δουλεύει μόνο στην πλατεία Κουμουνδούρου. Κάνω έκκληση στον δήμαρχο αυτή η μεγάλη προσπάθεια επιτέλους να ξεμπλοκάρει» είπε.

«Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Από τη ΝΔ, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου επισήμανε, ότι τα προβλήματα αυξάνονται στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτήρισε αξιόλογη την προσπάθεια του Δήμου και κάλεσε την κυβέρνηση να την στηρίξει.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιάσων Φωτήλας, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι δεν παρουσίασαν κανένα συγκεκριμένο σχέδιο ή πρόταση.

«Μέχρι τώρα έχουμε μόνο “θα”, επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «συνεργασία σημαίνει σχεδιασμός από κοινού, Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης» αλλά και πόροι.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε επίσης, το θέμα αυτό να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την στήριξη του κόμματός του στην πρωτοβουλία του κ. Καμίνη και σημείωσε ότι «σε θέματα κοινωνικής ευθύνης δεν υπάρχουν κόμματα. Είμαστε όλοι ενωμένοι».

«Τα ζητήματα αυτά είναι πολιτικής μακροπολιτικής και όχι μικροπολιτικής» πρόσθεσε, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός από το ΠΟΤΑΜΙ, ζητώντας να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι σχετικές αρμοδιότητες και οι πόροι.

Επίσης στην συζήτηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ιωαννίδης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος από την ΔΗΜΑΡ.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος