Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
 

Εν μέσω διαφωνιών εγκρίθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα

Αναρτήθηκε: 26.05.2017

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και διαφωνιών από στελέχη της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη και της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση και πριν από περίπου ένα μήνα, όμως η δημοτική αρχή το απέσυρε μετά από αιχμηρές τοποθετήσεις και λόγω του ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, με τους άλλοτε στενούς του συνεργάτες και συνιδρυτές της “Πρωτοβουλίας” που διαφώνησαν με την υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας.

Ο κ. Μπουτάρης τους κατηγόρησε για “προδοσία της παράταξης για συμφεροντολογικούς λόγους”, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “καισαρισμό” του δημάρχου.

Ο τέως αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9Fm” χαρακτήρισε τον δήμαρχο “νεκροθάφτη της Πρωτοβουλίας”.

“Το ποιος έχει προδώσει την παράταξη είναι ένα φάντασμα που κυνηγάει τον δήμαρχο από τη στιγμή που δήλωσε δημόσια ότι η ‘Πρωτοβουλία’ πέθανε. Το να αναζητεί προδότες, αλλού εκτός από τον εαυτό του, πλήττει την υστεροφημία του. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν από τις χειρότερες καταστάσεις που έχω ζήσει σε δημοτικό συμβούλιο”, υποστήριξε ο κ. Κουράκης.

“Αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι η ‘Πρωτοβουλία’ πέθανε, τον κάνει τον νεκροθάφτη της παράταξης”, είπε ο τέως αντιδήμαρχος υπογραμμίζοντας πως η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη “δεν τα πήγε καθόλου καλά αυτά τα τρία χρόνια. Είναι μία αποτυχημένη δεύτερη θητεία και δεν έχουμε να δείξουμε έργο”.

Ο Ανδρέας Κουράκης μίλησε επίσης για “αποτυχημένες επιλογές του δημάρχου” σε θέσεις “κλειδιά” στη διοίκηση, ενώ ανέφερε πως του προτάθηκαν τρεις θέσεις αντιδημάρχων έως και η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που όμως αρνήθηκε.

Ο Γ.Μπουτάρης για τη συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα

Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για “δώρο”.

“Εάν παρακολουθεί κάποιος τρίτος τη συζήτηση θα δει μια αίθουσα δημοτικού συμβουλίου γεμάτη από ανθρώπους με επαρχιώτικη αντίληψη, με ξενοφοβία απείρου κάλλους, με αλαζονεία πως εμείς τα ξέρουμε όλα και άγνοια πραγμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίνει λεφτά. Είναι παγκόσμιος οργανισμός που βοηθάει χώρες να αναπτυχθούν”, είπε ο δήμαρχος.

“Κάντε αυτοκριτική για να δείτε τι καταψηφίζετε. Καταψηφίζετε ένα δώρο, το οποίο δίνεται όχι για τα γλυκά μας τα μάτια αλλά γιατί είδαν ότι εδώ στον δήμο ότι κάνουμε πράγματα”, πρόσθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ως “δώρο” χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας και ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία των Πολιτών”, Μάκης Στεργίου.

Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

“Πουκάμισο αδειανό” χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, το μνημόνιο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας πως “μιλάμε για ένα κείμενο του οποίου τη χρησιμότητα και σκοπιμότητα αδυνατούμε να καταλάβουμε”.

Ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε σειρά ερωτημάτων για το θέμα καταλήγοντας πως “το παρελθόν αυτής της διοίκησης, αλλά και το ότι δε θα είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του δήμου –και ο δήμαρχος προσωπικά- άλλα λέει τη Δευτέρα, άλλα αποφασίζει την Τρίτη, άλλα κάνει την Τετάρτη κι άλλα δικαιολογεί την Πέμπτη, μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις επιδιώξεις του”.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, αναρωτήθηκε: “Γιατί να ψηφίσει ένα τέτοιο μνημόνιο η αντιπολίτευση; Όταν είναι γενικό και αόριστο”, ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” μίλησε για “επικίνδυνη εξέλιξη που υπονομεύει και τη δράση των επόμενων ετών και έρχεται ως χάντρα στους ιθαγενείς”.

Διαφωνίες επίσης εξέφρασαν, μέσω αιχμηρών τοποθετήσεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης -οι οποίοι και το καταψήφισαν- Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Αρβανίτης.

ΑΜΠΕ

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος