Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
 

Δυσαρέσκεια ΚΕΔΕ για το σχέδιο νόμου σχετικά με την αδειοδότηση και ανανέωση των αδειών υπαίθριου εμπορίου

Αναρτήθηκε: 09.02.2017

Την έντονη δυσαρέσκεια του, για τη μη ένταξη των προτάσεων της ΚΕΔΕ στο σχέδιο νόμου  που αφορά στην αδειοδότηση και ανανέωση των αδειών υπαίθριου εμπορίου, εκφράζει με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Όπως επισημαίνει, «για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός και η διαβούλευση που επιδιώκει η κυβέρνηση αποτελεί ουσιαστικά μονόλογο».

Ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι κυβερνήσεις νομοθετούν σύμφωνα με την αρχή την εγγύτητας, στη χώρα μας δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε οι βέλτιστες πρακτικές, ούτε η αρχή “ο τόπος να αποφασίζει για τον τόπο του”».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί να περιέλθει στους δήμους το 100% των εσόδων από το τέλος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς όπως υπογραμμίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει την πλήρη ευθύνη καθαρισμού, λειτουργίας και δημιουργίας υποδομών.

Τέλος επισημαίνει πως αν η Κυβέρνηση πιστεύει στην εθνική συνεννόηση πρέπει να το αποδείξει και έμπρακτα. «Έστω και τώρα σας καλώ να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των  τοπικών κοινωνιών και των πολιτών».

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου:

  • Αποστερεί το δικαίωμα από τους Δήμους καθ’ όσον αφορά τον καθορισμό του ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών της χώρας (εκτός Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης) και δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του τέλους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο (άρθρ. 36 του νέου σχεδίου νόμου). Να σημειωθεί ότι με το άρθρ. 36 του παλαιού σχεδίου νόμου, το δικαίωμα καθορισμού το είχε και το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Καθ’ όσον αφορά τον επιμερισμό του ημερήσιου τέλους λαϊκών αγορών που λειτουργούν στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, το ημερήσιο τέλος κατά 60% περιέρχεται στις Περιφέρειες και μόλις το 40% στους Δήμους.

Επισημαίνει ακόμη ότι “η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. 543/15-12-2016 σύμφωνα με την οποία το 100% του τέλους πρέπει να περιέλθει στους Δήμους. Άλλωστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει την αρμοδιότητα φύλαξης των χώρων, την ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό τους και την καθαριότητα. Οι δήμοι μέχρι σήμερα υποβάλλονται σε πολλαπλάσιες δαπάνες του καταβαλλόμενου τέλους για τον καθορισμό των κοινόχρηστων χώρων και την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων.Σημειώνουμε τέλος ότι το ποσοστό 100% πρέπει να περιέρχεται στους Δήμους για το σύνολο των λαϊκών αγορών της χώρας.Αν η Κυβέρνηση πιστεύει στην εθνική συνεννόηση πρέπει να το αποδείξει και έμπρακτα. Έστω και τώρα σας καλώ να ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των  τοπικών κοινωνιών και των πολιτών”.

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος