Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
 

SOS Γ. Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Αναρτήθηκε: 11.07.2012

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ, Γ. Σγουρό, να εκπέμπει σήμα κινδύνου ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί τα σκουπίδια θα πνίξουν το Λεκανοπέδιο και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους υπουργούς θα αναγκασθεί να απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, περιγράφοντας το δραματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο κ. Σγουρός έκανε γνωστό πως “η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής έχει προειδοποιήσει με επιστολές της ότι θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες της, οι δήμοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταβάλλουν τις εισφορές τους , ο δήμος Φυλής πιέζει για να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη για να πληρώσει τους εργαζόμενους του, και τα κατασχετήρια δεν έχουν ακόμη ανακληθεί”. Στέλνοντας δε σαφές μήνυμα προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών ο περιφερειάρχης είπε πως αν δεν αντιληφθούν άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης “η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της χώρας, θα διακοπεί και τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αττική, εν μέσω θέρους, καύσωνα και τουριστικής περιόδου”.

Συνεχίζοντας ο κ. Σγουρός επεσήμανε την αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκαλέσει στον Σύνδεσμο η δίχως σύμβαση εκτέλεση εργασιών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε ακόμη ότι προς το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας ο Σύνδεσμος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όποια βλάβη, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων».

Αναφερόμενος στους δήμους που ζητούν να μην καταβάλλουν τις εισφορές στον ΕΔΣΝΑ, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι από τα 50.000.000 ευρώ, που έπρεπε να εισπράξει ο Σύνδεσμος το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τους δήμους – μέλη του, εισέπραξε μόνο 3.000.000, κυρίως από τον δήμο Αθηναίων και από τους δήμους Καλλιθέας και Κρωπίας.

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Παράλληλα ο κ. Σγουρός έκανε γνωστό πως αρχίζει η διαδικασία αποκατάστασης 10 ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτων χωματερών) στην Αττική καθώς εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης των εξής έργων.και συγκεκριμένα: ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000€, ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000€, ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000€, ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€, ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000€, ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Ύδρας, Μεθάνων και Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 2.300.000€

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος