Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020
 

Παρεμένει σε πολιτικό αδιέξοδο η Ισπανία

Αναρτήθηκε: 03.09.2016

ΡαχόιΟι ισπανοί βουλευτές αρνήθηκαν και πάλι το Σάββατο το βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας περιθώριο μόλις δύο μηνών στα κόμματα για να βάλουν τέλος σε μια πολιτική κρίση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 40 χρόνια.

Ο Μαριάνο Ραχόι, δύο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας μόνο 33% των ψήφων, δεν έλαβε παρά μόλις 170 ψήφους υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, ακριβώς όπως και την Τετάρτη. Χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι άλλοι 180 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του.

Τίθεται έτσι μια προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να επιχειρήσουν τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν εδώ και οκτώ μήνες.

Ο Ραχόι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα θέλουν νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου.

«Αν επιμένετε στην πολιτική σας του όχι, όχι και όχι, επιτρέψτε τουλάχιστον να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην Ισπανία», είπε στους σοσιαλιστές ο Ραχόι.

Έχοντας την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (PP), αυτών του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos και μιας βουλευτή του αρχιπελάγους των Καναρίων, δεν ήταν δυνατό να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αν δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι σοσιαλιστές βουλευτές.

Ο Ραχόι, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ευνόησε την επιστροφή της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, επέμεινε στη θέση πως η συνέχιση της παράλυσης θα έχει «ένα κόστος» και πως όλοι οι Ισπανοί θα πληρώσουν «τον αυξημένο λογαριασμό».

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ συνέδεσε το κατηγορηματικό «όχι» των σοσιαλιστών με τις πολυάριθμες «υποθέσεις διαφθοράς» στις οποίες εμπλέκονται μέλη του PP. Κατηγόρησε επίσης τον Ραχόι ότι χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008, για να διεξαγάγει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική και «να διαλύσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Την άνοιξη ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε και ο ίδιος αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία βασιζόταν μόνο σε μια συμφωνία με τους φιλελεύθερους.

Χθες το βράδυ, μια εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Πέδρο Σάντσεθ «θα μιλήσει με τις δυνάμεις της αλλαγής», τους Ciudadanos και τους Podemos. «Αν ενεργήσουμε όλοι, θα βρούμε μια λύση και (…) η σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα θα αποτελέσει μέρος της», τους είπε στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, διαβεβαίωνε πως «ο Ραχόι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές».

Η κατάσταση έχει μπλοκάρει από τότε που δύο νέα κόμματα αναστάτωσαν το πολιτικό παιγνίδι στα τέλη του 2015 κάνοντας την είσοδό τους στο κοινοβούλιο: το Podemos στην αριστερά και το Ciudadanos στην κεντροδεξιά.

«Η χώρα αυτή έχει αλλάξει πλέον και δεν μοιράζονται τα πάντα δύο κόμματα», υπενθύμισε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ορισμένοι εξακολουθούν να περιμένουν να δουν αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, στις 25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι οπαδοί του Ραχόι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν τη στήριξη των βουλευτών του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, αν αυτό χρειαστέί τη στήριξη των συντηρητικών για να παραμείνει στην εξουσία στη Χώρα των Βάσκων. Όμως το PNV απορρίπτει το PP, καταγγέλλοντας την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έναντι των Βάσκων.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος