Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
 

Διημερίδα ΚΕΔΕ με θέμα: Ελεγκτικό Συνέδριο και Δήμοι – Νομιμότητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα

Αναρτήθηκε: 15.04.2016

διημερίδαΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της  διημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία  το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.

Για το κλείσιμο της ο Γ. Πατούλης υπογράμησε: «Θέλουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμμαχο και συνοδοιπόρο. Θεωρούμε την πρόληψη καλύτερη από οποιαδήποτε μορφή θεραπείας»

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ 

Σήμερα δεύτερη ημέρα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον κατασταλτικό έλεγχο απολογισμών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η δημοσιολογιστική ευθύνη αιρετών οργάνων δήμων και οι καταλογισμοί.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της διημερίδας  διατυπώθηκαν αναλύσεις και εισηγήσεις  σχετικά με την αναγκαιότητα των προληπτικών ελέγχων στους Δήμους, τον προγραμματισμό των συμβάσεων των Δήμων αλλά και τις επιχορηγήσεις από πλευρά των Δήμων σε σωματεία με αντικείμενα ενασχόλησης τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Παράλληλα προσδιορίστηκε ο όρος «μελέτες και συναφείς υπηρεσίες» σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και στις δυσλειτουργίες που προκύπτουν μέσα από ελέγχους νομιμότητας.

Η δεύτερη ενότητα της διημερίδας είχε στο επίκεντρο της τους προσυμβατικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ειδικότερα υπήρξαν εισηγήσεις σχετικά με τα επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τους ελέγχους συμβάσεων που σχετίζονται με τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών των Δήμων.

Επιπρόσθετα υπήρξαν παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα των συμβάσεων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τις καλές πρακτικές Προσυμβατικού ελέγχου, που πρέπει να ακολουθούνται.

_____________________________

ΠατούληςΓ.Πατούλης: Εποπτεία με έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας –Ναι στο προληπτικό έλεγχο δαπανών που διασφαλίζει του αιρετούς και τα συμφέροντα των πολιτών

Ένα σημαντικό βήμα προς τη θεμελίωση μίας νέας σχέσης συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη διοικητική και οικονομική λειτουργία των Δήμων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, τη διημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο με θέμα «Νομιμότητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα».

Δείτε αναλυτικά εδώ

____________________

ΓκότσηςΗ. Γκότσης, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής: Συγκρότηση αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου ΟΤΑ

 

Με την επισήμανση  του προέδρου της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλή Γκότση ότι η εποπτεία του κράτους προς τους ΟΤΑ είναι αυτονόητη, ωστόσο επίσης σημαντικό είναι το ίδιο το κράτος να τους υποβοηθά στον  εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και των υπηρεσιών τους, στη διασφάλιση της διαφάνειας, άνοιξαν οι εργασίες της διημερίδας  της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Γκότσης  τόνισε την ανάγκη λειτουργικής ενοποίησης  των ελεγκτικών μηχανισμών , αλλά και της συγκρότησης αυτοτελούς υπηρεσίας ελέγχου ΟΤΑ με αποκλειστική αρμοδιότητα τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ, σε συνεργασία, όποτε χρειαστεί με τους αρμόδιους φορείς.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ επεσήμανε ότι σήμερα  ο έλεγχος των ΟΤΑ γίνεται με καθυστερήσεις, αλλά και διαφορετικές ερμηνείες των νόμων για τα ίδια θέματα από τους επιτρόπους.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ  πρότεινε τη λειτουργία ενός διαρκούς οργάνου ΚΕΔΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να θεραπεύει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και όπου χρειάζεται να εισηγείται και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γκότσης, πάνω από όλους τους ελέγχους, ο σημαντικότερος είναι ο κοινωνικός έλεγχος των ίδιων των πολιτών, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει μέριμνα και από την πολιτεία για την ουσιαστική αναβάθμισή του.

___________________________________________

ΚουρουμπλήςΠ. Κουρουμπλής: ΥΠΕΣΔΑ, ΚΕΔΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη νομιμότητα τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα

Τη διάθεση του υπουργείου  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να  προχωρήσει στις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτευχθεί η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότατα, χωρίς να εμποδίζεται το έργο των δήμων, εξέφρασε ο υπουργός Π. Κουρουμπλής.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του μπορεί πραγματικά να υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με τα ελεγκτικά όργανα, ωστόσο η ημερίδα δίνει την ευκαιρία σε όλους να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορούν να βρεθούν λύσεις και να προωθηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Αναφερόμενος στους προσυμβατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί στις δαπάνες των δήμων το Ελεγκτικό συνέδριο επισήμανε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το όριο των ελέγχων.

«Πρέπει όλοι να συμβάλετε και ο καθένας να μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ένας οργανισμός αποτελεσματικός και να μην τρέχει συνεχώς στα γραφεία των κλιμακίων και επιτρόπων».

Στη συνέχεια ο υπουργός Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα θέματα που τρέχουν και αφορούν στις αλλαγές του νόμου Καλλικράτη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές από τις αλλαγές αυτές μπορούν να υλοποιηθούν εντός του 2016. Στόχος των αλλαγών θα είναι να υπάρξει μια «επαναθεσμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με σαφείς όρους και αρμοδιότητες, για  μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες, σημείωσε χαρακτηριστικά.  Σχετικά με τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει να προχωρήσει σε λύσεις, ή να προχωρήσει σταδιακά στη λύση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Για το προσφυγικό τόνισε ότι η χώρα διεκδικεί  την μετεγκατάσταση 60.000 ανθρώπων. «Αν δουλέψουν οι υπηρεσίες σωστά αυτοί οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε ευρωπαϊκές χώρας». Είναι ανάγκη, τόνισε ο υπουργός η κατανομή των προσφύγων να γίνει με μεγαλύτερη δικαιοσύνη και ισορροπία σε περισσότερους δήμους.

Παραλίες: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο   

Αναφερόμενος στο θέμα των παραλιών, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΣΤΕ που πρέπει  να γίνουν σεβαστές . Υπάρχει η βούληση να πάμε σε μια λύση που η αυτοδιοίκηση θα μπορεί να έχει λόγο.

______________________________________

ΚαμίνηςΓιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ: Αναγκαίοι οι έλεγχοι – δεν είναι η εποχή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, αλλά των σταθερών αξιολογήσεων

Για να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση,  χρειάζεται μια γερή Τοπική Αυτοδιοίκηση ,είπε στο χαιρετισμό του, στη διημερίδα της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Δε νομίζω  ότι, θα αμφισβητήσει  κανείς για την αναγκαιότητα του ελέγχου σκοπιμότητας , του ελέγχου νομιμότητας των δαπανών, ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων, να δαπανώνται για τους σκοπούς που έχουν προβλεφθεί.

Φυσικά και χρειάζεται πια μια γενναία αποκέντρωση, πρόσθεσε. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται, μια Αυτοδιοίκηση πολιτικά υπεύθυνη, με σοβαρή κανονιστική αρμοδιότητα, που να νομοθετεί και να αποφασίζει για «τα του οίκου της», και να είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες, για το πώς διαχειρίζεται τους πόρους τους.

Επεσήμανε ότι, η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η διπλή, η «δίδυμη ενηλικίωσή» της

Όταν οι τοπικοί άρχοντες λογοδοτούν ευθέως στους πολίτες τους, στους δημότες τους για το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους, τότε και πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τους ελέγχους, θα  τα δούμε να λύνονται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επεσήμανε το γεγονός ότι μεγάλες μεταρρυθμίσεις να παραμένουν ατελείς, ή στην πορεία υλοποίησής τους να στρεβλώνονται, και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη περίσκεψη, προσοχή. Να μην υπάρχει βιασύνη στην εξαγγελία τους, και μετά να μην είναι δυνατή η έναρξη υλοποίησή τους, ή όταν αυτή γίνει να μη μένει στη μέση.

Αναφερόμενος στη  σύνδεση της μεταρρύθμισης με την αξιολόγηση ανέφερε ότι «αντί να πηγαίνουμε στις μεγάλες οριζόντιες  μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ημιτελείς», να προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού και των υπηρεσιών των Δήμων, η αξιολόγηση των ίδιων των δήμων.

Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές πεδίο αξιολόγησης,  ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιος δήμος διαχειρίζεται με χρηστή διοίκηση και λογική τους πόρους των φορολογουμένων, και από αυτούς τους δήμους να ξεκινήσουν πιλοτικές μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένα κριτήρια. Επίσης ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται έλεγχοι αλλά να ξεφεύγουν από το βρόγχο που πλήγει την Αυτοδιοίκηση.

______________

ΒασιλειάδηςΓιώργος Βασιλειάδης γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Με βάση το Σχέδιο Διαφάνειας Σούρλα ο οδικός χάρτης της επόμενης τριετίας

Σημαντική «συνάντηση» δύο κρίσιμων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας θεσμικών οργανισμών, της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στην διημερίδα.

Ο κ. Βασιλειάδης   σημείωσε  σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία και με τους δύο φορείς, τους οποίους θεωρεί αρωγούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης ανακοίνωσε ότι  θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση το Σχέδιο Διαφάνειας Σούρλα, που θα ορίσει τον οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην επόμενη τριετία. Κομβικό ρόλο, είπε, θεωρούμε ότι είναι η συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Ο κ. Βασιλειάδης  σημείωσε  ακόμη ότι οι μέχρι τώρα υποθέσεις διαφθοράς πήραν ή  θα πάρουν το δρόμο τους. Στόχος μας, τόνισε, είναι να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξει το καθεστώς, να καλύψουμε τα κενά και να διασφαλίσουμε  ότι αυτά δεν θα γίνουν στο μέλλον.

Τέλος ο γενικός γραμματέας είπε ότι  η σημερινή προσπάθεια θα αξιοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα  ενισχυθεί με υποστηρικτικές δομές, με μηχανισμούς υλοποίησης και ανθρώπινους πόρους.

_____________________________________________

 

ΘεοτοκάτουΑνδρονίκη Θεοτοκάτου, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Υπεροχή του προληπτικού ελέγχου έναντι του κατασταλτικού

Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου επεσήμανε ότι  «ο προληπτικός έλεγχος είναι συνυφασμένος με την αδήριτη ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συμφέροντος από την υπονομευτική δράση των διαχειριστών του δημόσιου χρήματος και μάλιστα σε συνθήκες αναξιόπιστου και αναποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου, όπως μέχρι σήμερα έχει καταδείξει η τρέχουσα πραγματικότητα».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί με στοιχεία και αποδείξεις ότι η αλλαγή του τρόπου ελέγχου των κρατικών δαπανών αποτελεί μέσο για την επίτευξη της αναπτυξιακής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα και ακόμη και το προς υιοθέτηση μοντέλο έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στις χώρες που ήδη εφαρμόζεται».

____________________________________

Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα: Αναγκαίος και σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος

Για τον προληπτικό έλεγχο  των δαπανών των  Δήμων – την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του , μίλησε η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και πρόεδρος Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο VII Τμήμα, Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα.

Πρόκειται για εξωτερικό δικαστικό έλεγχο όπως είπε, ο οποίος  έχει ευθύ αποδέκτη τον κάθε ΟΤΑ, και  εκτείνεται  σε όλη την εξέλιξη των διοικητικών πράξεων δηλαδή,  από την απόφαση έως την πληρωμή, γίνεται προληπτικός έλεγχος από το  Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναλύοντας τα   πρίσματα του εν λόγω ελέγχου,  αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό,  στις δαπάνες που πληρώνονται και σε εκείνες που κρίνονται ως μη νόμιμες, αφού δεν προβλέπονται από διάταξη νόμου. Όπως είπε οκτώ στις δέκα φορές, το πρόβλημα της διαδικασίας, εντοπίζεται στην απευθείας ανάθεση.

 

Ανέφερε μάλιστα στοιχεία ετήσιων εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα οποία το 2011, εντοπίστηκαν 12.000 μη νόμιμα εντάλματα, δηλαδή 40, ανά Καλλικρατικό Δήμο, το επόμενο έτος το 2012, τα  μη νόμιμα εντάλματα ανά Καλλικρατικό Δήμο μειώθηκαν σε 24 και το 2013 σε 20.

Δείτε σχετικά γραφήματα 

__________________

Α. Κοιμήσης: Να συσταθεί ανεξάρτητο σώμα ως υπηρεσία Επιθεωρησιακού Ελέγχου

Να γίνει προληπτικός ο έλεγχος, πριν την έναρξη διαδικασίας δέσμευσης οικονομικού αντικειμένου, τόνισε  ο Απόστολος Κοιμήσης, Μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, μιλώντας στη διημερίδα της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος, μιας ανεξάρτητης αρχής που να επιλέγεται από το Σώμα των Δικαστών, και η οποία θα πρέπει να λειτουργεί ως υπηρεσία Επιθεωρησιακού Ελέγχου.

Ο κ. Κοιμήσης,  είπε χαρακτηριστικά ότι τώρα που η χώρα είναι σε κρίση και θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, οι δαπάνες μαζικού χαρακτήρα, τίθενται εκτός του ελέγχου του Ελεγκτικού
Συνεδρίου.

___________________________________________________

Εισηγήσεις 

 • Παναγιώτης Παππίδας, Πάρεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων – Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα»

Ηλιάνα Παπαρρηγοπούλου, Εισηγήτρια Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Μελέτες και συναφείς υπηρεσίες του ν. 3316/2005»

Ανδρέας Σώκος, Εισηγητής Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Επιχορηγήσεις Δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία»

Ευτυχία Κωνσταντάκου, Εισηγήτρια Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον έλεγχο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των δήμων»

__________________

 

Στη διημερίδα θα μετέχουν εκτός των δημάρχων και αρμοδίων αντιδημάρχων επί των οικονομικών και οι προϊστάμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων καθώς και μέλη του Δικαστηρίου και οι κατά τόπους επίτροποι.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών και σχετίζονται με τον προληπτικό έλεγχο, προσυμβατικό και κατασταλτικό έλεγχο απολογισμού των δήμων.

Ειδικότερα τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο των εισηγήσεων είναι τα εξής:

 1. Προληπτικός έλεγχος δαπανών Δήμων από το  Ελεγκτικό Συνέδριο:  

α. Προληπτικός έλεγχος δαπανών των δήμων

β. Προγραμματικές συμβάσεις δήμων – Επίκαιρα νομολογικά ζητήματα

γ. Επιχορηγήσεις δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία

δ. Παρεμπίπτον έλεγχος νομιμότητας κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου – δυσλειτουργίες – αναποτελεσματικότητα- προτάσεις.

 

 1. Προσυμβατικός έλεγχος:

α. Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον έλεγχο συμβάσεων προμηθειών δήμων

β. Συμβάσεις παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ΟΤΑ – Καλές πρακτικές προσυμβατικού ελέγχου – προτάσεις τυποποίησης διαδικασιών

 

 1. Κατασταλτικός έλεγχος απολογισμών δήμων – καταλογισμοί:

α. Δημοσιολογική ευθύνη αιρετών οργάνων δήμων

β. Αστική – δημοσιολογική – ποινική και πειθαρχική ευθύνη και αλληλεξάρτησή τους. Αθωωτικές ποινικές αποφάσεις και καταλογισμοί.

γ. Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων δήμων

δ. Νομιμοποίηση δαπανών ΟΤΑ και καταλογισμοί αιρετών οργάνων – προτάσεις και ενέργειες

Να σημειωθεί  ότι οι εργασίες της διημερίδας θα μεταδοθούν ζωντανά από τη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=JlxqRADw1O0&feature=youtu.be

Αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών της διημερίδας:

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΔΕ

Θέμα : Ελεγκτικό Συνέδριο και Δήμοι

Νομιμότητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα

1η μέρα:   Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

10:00 -11:00:             Τελετή έναρξης

 • Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
 • Ηρακλής Γκότσης, Πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας
 • Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών και

Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 • Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
 • Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
 • Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

1η συνεδρίαση

11:00 – 14:00:         Προληπτικός έλεγχος δαπανών Δήμων από το  Ελεγκτικό  Συνέδριο

Συντονίζουν:

  Φλωρεντία Καλδή, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

  Δημήτρης Καφαντάρης, Α΄Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ,

   Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

Εισηγούνται:

 • Δέσποινα Καββαδία – Κωνσταντάρα, Σύμβουλος

     Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πρόεδρος Κλιμακίου

Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο VII Τμήμα

Θέμα: «Προληπτικός έλεγχος δαπανών Δήμων

                                   Αναγκαιότητα, σημαντικότητα»

 • Παναγιώτης Παππίδας, Πάρεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων – Επίκαιρα

νομολογιακά ζητήματα»

–    Ηλιάνα Παπαρρηγοπούλου, Εισηγήτρια Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Μελέτες και συναφείς υπηρεσίες του ν. 3316/2005»

–    Ανδρέας Σώκος, Εισηγητής Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Επιχορηγήσεις Δήμων σε πολιτιστικά και

                                   αθλητικά σωματεία»

Παρεμβαίνουν:

                                   –   Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Θέμα: «Προληπτικός Έλεγχος Δαπανών Δήμων από το

Ελεγκτικό Συνέδριο – Αναγκαιότητα αυτού,

                                   Παρεμπίπτων έλεγχος νομιμότητας, Δυσλειτουργίες –

                                   Προτάσεις»

                                   –   Απόστολος Κοιμήσης, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμφιλοχίας

Συζήτηση

14:00 – 15:00:              Διάλειμμα

2η συνεδρίαση

15:00 -17:00:           Προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Συντονίζουν:

 • Σωτηρία Ντούνη, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
 • Ιωάννης Καραγιάννης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Λαγκαδά

Εισηγούνται:

–  Ελένη Λυκεσά, Σύμβουλος, Πρόεδρος ΣΤ΄ Κλιμακίου

   Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον

    έλεγχο συμβάσεων προμηθειών των δήμων»

–  Ευτυχία Κωνσταντάκου, Εισηγήτρια Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον

                                  έλεγχο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των δήμων»

Παρεμβαίνουν:

–  Γιώργος Γαλανός, Λέκτορας Τμήματος Οικονομικών

Επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Θέμα: «Συμβάσεις παροχής “εξειδικευμένων”

                                  υπηρεσιών σε ΟΤΑ – Καλές Πρακτικές

                                  Προσυμβατικού ελέγχου – Προτάσεις τυποποίησης

                                  διαδικασιών»

 • Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σάμου

Συζήτηση

2η ημέρα:   Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Κατασταλτικός έλεγχος απολογισμών δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Καταλογισμοί

1η συνεδρίαση

09:30 – 11:30:                     Συντονίζουν:

–  Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

–  Γιάννης Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ,

                                             Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας

                                          Εισηγούνται:

–  Μαρία-Ευαγγελία Καλλιτσιώτη, Εισηγήτρια Ελεγκτικού

                                             Συνεδρίου

Θέμα: «Δημοσιολογιστική ευθύνη αιρετών οργάνων δήμων»

–  Γιάννης Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ,

                                             Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας και

–   Π.Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Θέμα: «Αστική-δημοσιολογιστική-ποινική και πειθαρχική ευθύνη και αλληλεξάρτηση των ευθυνών. Αθωωτικές ποινικές αποφάσεις και καταλογισμοί».

                                          Συζήτηση

2η συνεδρίαση

12:00 -14:00:                      Συντονίζουν:

  –  Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

–  Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

  Εισηγούνται:

–  Ευαγγελία-Ελισσάβετ Κουλουμπίνη, Σύμβουλος

Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θέμα: «Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις   δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων δήμων»

–  Ιωάννης Καραγιάννης, Β΄Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ,

Δήμαρχος Λαγκαδά

Θέμα: «Νομιμοποιήσεις δαπανών ΟΤΑ και   καταλογισμοί αιρετών οργάνων – Σκέψεις – Ενέργειες»

Συζήτηση

14:30:                                Συμπεράσματα – Λήξη εργασιών διημερίδας

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος