Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
 

Καταγραφή αστέγων στο δήμο Νέας Ιωνίας

Αναρτήθηκε: 18.05.2018

Για βραχυπρόθεσμη φιλοξενία άστεγων δημοτών του Δήμου Κοινωνικό Ξενώνα δημιουργεί ο Δήμος Καρδίτσας Κάλεσμα στους δημότες να προσφέρουν είδη για τον εξοπλισμό τουΣτην καταγραφή των αστέγων προχώρησε ο δήμος Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο του δράσης του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για Πιλοτική Καταγραφή των Αστέγων, στην οποία συμμετέχει ο δήμος μαζί με άλλους έξι δήμους της χώρας  (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης).

Η συγκεκριμένη πιλοτική καταγραφή πραγματοποιείται από το υπουργείο, σε συνεργασία με την Η.ΔΙ.Κ.Α. και εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Δημιουργία Εργαλείων και Ορισμός Διαδικασιών για την καταγραφή των Αστέγων» συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ – ΕΠΜΔΤ. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και καταγραφής του πληθυσμού των αστέγων που διαβιούν στο δρόμο και εξυπηρετούνται από δομές παροχής υπηρεσιών προς τους αστέγους. Την μεθοδολογία της καταγραφής έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του Έργου (στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δήμου Νέας Ιωνίας), σε συνεργασία με Επιστημονική Ομάδα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η καταγραφή γίνεται μέσω συνέντευξης ή παρατήρησης και τα στοιχεία αποτυπώνονται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή, μέσω τηλεφωνικής συσκευής και αποστέλλονται απευθείας στην Η.ΔΙ.ΚΑ.

Η πιλοτική καταγραφή στον δήμο Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε από το βράδυ της Τρίτης 15 Μαΐου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες  της Τετάρτης 16 Μαΐου. Την απογραφή ανέλαβε ομάδα έμπειρων στελεχών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας με την συνδρομή και εθελοντών εκτός Δήμου (Πάντειο Πανεπιστήμιο και ΕΙΕΑΔ).

Καταγράφηκαν συνολικά πέντε (5) άστεγοι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είχαν εντοπιστεί από Κοινωνικούς Λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και ήδη είχαν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλό ποσοστό αστέγων στον Δήμο μας οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κοινωνικός ιστός της πόλης μας συνεχίζει να είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα της αστεγίας και βρίσκεται πάντοτε σε στενή επαφή με την Κοινωνική Υπηρεσία την οποία ενημερώνει για περιστατικά αστέγων που προκύπτουν κατά καιρούς.

Το οξυμένο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πρόβλημα της αστεγίας των συμπολιτών μας αντιμετωπίζεται πάντοτε με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τον Δήμο μας με στόχο την μείωση του άστεγου πληθυσμού και την αποκατάσταση των αστέγων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Νέας Ιωνίας, ήδη από το 2014, είναι επικεφαλής στο «Στέγαση και Επανένταξη» το οποίο είναι διαδημοτικό πρόγραμμα τεσσάρων δήμων (Νέας Ιωνία, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Ηράκλειο Αττικής και Χαλάνδρι). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχει στέγη αλλά και επιδότηση εργασίας σε 37 συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως άστεγοι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος