Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
 

Δεύτερη σε μεταναστευτικές ροές η Ελλάδα μετά την Ιταλία στη Μεσόγειο

Αναρτήθηκε: 13.02.2018

 

1.850 άτομα, Σύροι και Ιρακινοί σε προέλευση, όπως καταγράφηκαν, είναι ο αριθμός των μεταναστών  που αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο, στη λεγόμενη «διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex, με τον αριθμό τους να εμφανίζει μείωση κατά 43% από το Δεκέμβριο του 2017.

Τα ελληνικά επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι 1501 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τον Ιανουάριο συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίο . Από αυτούς 905 στη Λέσβο, 179 στη Χίο και 420 στη Σάμο.

 

Αντίθετα στη γειτονική  Ιταλία, στη   «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» όπως ονομάζεται ο αριθμός των μεταναστών τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλασσιάζοντας τη ροή  σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μετανάστες που προσεγγίζουν πλέον την Ιταλία προέρχονται από την Ερυθραία στο μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία  ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας. Τους τελευταίους μήνες, η Frontex κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

 

Σε σημερινή επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο  ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  είπε για τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση αρκεί να γίνονται επιστροφές . Η συμφωνία αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί , υπάρχει ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο που ποτέ δεν υπάρχει απόρριψη στα αιτήματα που κατατίθενται από τους πρόσφυγες». Ο κ. Βαρβιτσιώτης προκάλεσε τον κύριο Τσίπα να έρθει να επισκεφτεί τη Μόρια για να διαπιστώνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί , ενώ  για την Λέσβο είπε ότι  δε μπορεί να επιτραπεί να γίνει μια μαύρη κουκίδα στο χάρτη .

 

 

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Frontex  για τις ροές στη Μεσόγειο μείωση εμφανίζουν οι άλλες δια;δρομες . Στη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων», η Frontex παρατηρεί ότι ο αριθμός που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός, σχεδόν 300 άτομα», χάρη στη «στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για τον έλεγχο των συνόρων» ενώ στη «διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου», στην Ισπανία οι  ροές μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017  αλλά με 20% αύξηση σε σχέση με πέρυσι με 1.300 αφίξεις  με τους πολίτες της Γουινέας να  αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό,  ακολουθούμενοι από πολίτες του Μαρόκου, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μάλι.

 

 

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος