Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Χρήστος Τσιρογιάννης, δήμαρχος Αρταίων: Χωρίς ουσιαστικό διάλογο για τη μεταρρύθμιση, θα διαιωνίζονται τα καυτά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης

Αναρτήθηκε: 14.11.2017

Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;

O «Καλλικράτης» είναι μια διοικητική δομή της χώρας, που μετέφερε στους Δήμους πολλές αρμοδιότητες. Το timing, ωστόσο, που ξεκίνησε την πορεία του ήταν ιδιαίτερα κακό, καθώς συνέπεσε με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, την μείωση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις σχεδόν μηδαμινές προσλήψεις προσωπικού, σε συνάρτηση με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις.

Θα έλεγα ότι ο «Καλλικράτης» φάνηκε από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να αλλάξει και νομίζω πως έχουμε πλέον αργήσει, αλλά επιβάλλεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, που να μειώνει –επιτέλους- την γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί βραχνά για τη λειτουργία των Δήμων.

Νομίζω πως έχει αντιληφθεί και η Κυβέρνηση ότι εάν δεν γίνει ουσιαστικός διάλογος πάνω στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, τα «καυτά» προβλήματα της Αυτοδιοίκησης θα διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μένουν διαρκώς δυσαρεστημένοι και ουσιαστικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι διακοσμητικός.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θεωρώ πως πρέπει να αναδείξει ως μια τελευταία ευκαιρία που έχει το Κεντρικό Κράτος να κάνει διάλογο ουσιαστικό με την Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι η μόνη βαθμίδα διοίκησης που βρίσκεται τόσο κοντά στους πολίτες καθημερινά.

 

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Με εξαίρεση την μείωση της γραφειοκρατίας, που ανέφερα προηγουμένως και τη θεωρώ ως το βασικό προαπαιτούμενο για να αλλάξει η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άποψή μου είναι πως τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει εάν δεν υπάρχει μια σταθερή ροή χρηματοδότησης. Τα έσοδα των δήμων από τα ανταποδοτικά τέλη βαίνουν διαρκώς μειούμενα και ως εκ τούτου η σταθερή κρατική χρηματοδότηση είναι το Α και το Ω για να μπορέσει ο κάθε Δήμος να προγραμματίσει έργα, παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, στην κοινωνική πολιτική κ.α.

Επιπλέον, οι Δήμοι έχουν δείξει ότι μεταξύ τους μπορούν να συνεννοηθούν εξαιρετικά και να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Η συνεργασία όλων μας στην ΚΕΔΕ είναι υποδειγματική, ενώ τα διάφορα Δίκτυα Δήμων που δημιουργούνται πετυχαίνουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε θέματα όπως η κοινωνική πολιτική, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι βιώσιμες πόλεις κ.α.

Οι Δήμοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, διαθέτουν ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει διάθεση προσφοράς και δουλειάς για τους δημότες. Αυτό που λείπει είναι οι πόροι.

 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

Είναι δεδομένο πως εάν δεν μεταρρυθμιστεί το Κράτος και εάν δεν αλλάξουν βασικές νοοτροπίες, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πετύχει η απλή αναλογική. Και ειλικρινά απορώ με όσους πιστεύουν ότι αυτός ο τρόπος εκλογής (και ουσιαστικά διοίκησης ενός Δήμου) θα πετύχει τώρα. Θα υπάρξουν πολλές «υπόγειες» συμφωνίες και λυκοσυμμαχίες πριν τις εκλογές, οι οποίες θα έχουν και μετεκλογικές συνέπειες στους πολίτες. Νομίζω πως η απλή αναλογική θα είναι το …κερασάκι στην τούρτα για την οριστική διάλυση των Δήμων έτσι όπως τους γνωρίζουμε έως σήμερα.

 

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;

Ένα από τα τρωτά του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είναι το γεγονός ότι δεν έχει αφήσει στους Δήμους την ευκαιρία για μια πλήρη αναπτυξιακή πολιτική. Πλέον, μόνο με το ΕΣΠΑ μπορούμε  να χαράξουμε αναπτυξιακή πορεία και να κάνουμε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που μας πάνε μπροστά. Με δεδομένο ότι τώρα, αλλά και στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας, το ερώτημα που γεννιέται είναι «τι άλλο εργαλείο υπάρχει εκτός του ΕΣΠΑ;».

Μια εξαιρετική προσπάθεια γίνεται μέσα από τα Δίκτυα Πόλεων που έχουν συσταθεί και τα οποία διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη, ενώ τα διάφορα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας ενισχύουν το αναπτυξιακό προφίλ και τις δυνατότητες των Δήμων.

Γενικότερα, πιστεύω ότι ανάπτυξη σημαίνει εξωστρέφεια, οπότε όσο πιο εξωστρεφής είναι ένας Δήμος, τόσα περισσότερα μπορεί να πετύχει για τους πολίτες του. Στο Δήμο Αρταίων αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια τακτική «think global – act local», για αυτό και συμμετέχουμε σε δίκτυα πόλεων, αλλά και σε διασυνοριακά προγράμματα, ενώ ενισχύοντας το τουριστικό προφίλ του Δήμου μας προγραμματίζουμε στοχευμένες, νέες, αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις του εξωτερικού, ώστε με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών να βρούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης για την Άρτα.

 

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην  οκταετία της κρίσης υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περαιτέρω μειώσεις . Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων;

Εδώ και τώρα λέμε επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, καθώς και ομαλή ροή χρηματοδότησης. Ως Δήμοι είμαστε σχεδόν 70% κάτω σε πόρους συγκριτικά με το 2010. Υπάρχουν πολλές φορές που δεν έχουμε καν λίγη άσφαλτο να ρίξουμε σε λακκούβες και πιστέψτε με δεν κινδυνολογώ.

Δεν κάνω λόγο, βεβαίως, για την «κουτσουρεμένη» ΣΑΤΑ, η οποία για τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, το Δήμο Αρταίων, περιορίζεται στα 900.000 ευρώ. Η κρίση επηρεάζει τους πάντες σε αυτή τη χώρα, αλλά πιστεύω ότι οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμά της, δεν μπορεί να είναι η μοναδική αιτία για τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των Δήμων.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος