Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
 

Οι πρώτοι χίλιοι πρόσφυγες αποχωρούν από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου μέχρι το Σάββατο

Αναρτήθηκε: 07.12.2017

 

Χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες,  πρόκειται να αποχωρήσουν από τα νησιά του Β.Α  Αιγαίου, την Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου,  στα πλαίσια της υλοποίησης των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα  απέναντι στους Δημάρχους των νησιών, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα της συντονισμένης διαμαρτυρίας των κατοίκων των νησιών του Β.Α. Αιγαίου στην Αθήνα για την  αποσυμφόρηση των τόπων τους από τους υπέρογκους αριθμούς μεταναστών

«Δεν είναι δυνατόν από τις 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες  που βρίσκονται αυτή την ώρα στην χώρα συνολικά , οι 16.500 να παραμένουν σε τρία ελληνικά νησιά»,  δηλώνει στο localit.gr ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, που σπεύδει να υπογραμμίσει ότι

«Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες των μεταναστών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

-για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

-αλλά και την δυνατότητα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία , όπως τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, θύματα πολέμου, κ.α.»

Η απόφαση αυτή, μας εξηγεί ο Δήμαρχος Σάμου , προήλθε από την πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων του Β.Α Αιγαίου με τον πρωθυπουργό, στις αρχές της εβδομάδος  όπου καταρτίστηκε και ο οδικός χάρτης ευρύτερης αποσυφμόρισης των νησιών , ξεκινώντας με τις ευάλωτες ομάδες , και περικλείοντας στη συνέχεια και τους αριθμούς των προσφύγων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ολοκληρωθεί, χωρίς όμως να έχουν ακόμη μετακινηθεί .

Σε πρώτη φάση , 230 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες  που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αναχώρησαν από την Χίο χθες , με το πλοίο της γραμμής, για καταυλισμό στο εσωτερικό της χώρας, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, όπου τους παρέλαβε ομάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ . Οι δομές στις οποίες θα μεταφερθουν τα άτομα αυτα για περαιτέρω φιλοξενία τους παραμένει ακόμη άγνωστη  .

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 8.322 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στη Λέσβο, 2.704 στη Χίο και 2.289 στη Σάμο.
Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος