Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
 

Π. Σκουρλέτης: Παρακαταθήκη της Απελευθέρωσης η τόλμη της διεκδίκησης για ελεύθερη ζωή

Αναρτήθηκε: 12.10.2017

«Σήμερα τιμούμε 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα και προστατεύουμε τη μνήμη του μεγαλείου ενός λαού που όχι μόνο άντεξε 3,5 χρόνια επώδυνης κατοχής αλλά αναδύθηκε πιο δυνατός και ίσως πιο αθώος από ότι οι καιροί αξίωναν».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, για την 12η Οκτωβρίου του 1944, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι σαν σήμερα η Αθήνα απελευθερώθηκε, με τον λαό της, εκείνο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, να βιώνει ένα τέλος εποχής όταν η ελληνική σημαία υψώθηκε ξανά στην Ακρόπολη. «Στο επίπεδο της ιδεολογικής σκέψης της δράσης και της πολιτικής στράτευσης η ημέρα της απελευθέρωσης αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική Αθήνα. Είχαν ανατραπεί οι πολιτικοί ιδεολογικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά. Το γεγονός της ριζοσπαστικοποίησης του ελληνικού λαού δημιούργησε νέα δεδομένα στη συζήτηση για την επόμενη μέρα και όλα φαίνονται δυνατά. Εκ των υστέρων η ανάπαυλα αποδείχθηκε μικρή με αποκορύφωμα τα Δεκεμβριανά», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης ο λαός της Αθήνας νιώθει δικαιωμένος και ελεύθερος να εκφράσει τις νέες αξίες που σφυρηλάτησε στο αμόνι του πολέμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης.

Μιλώντας για το σήμερα αναφέρθηκε στις «αποκρουστικές θεωρίες των δύο άκρων και των ανιστόρητων εξισώσεων». «Οι θλιβεροί επίγονοι του φασισμού ονειρεύονται παλινορθώσεις και προβάλλουν το μίσος και τον ολοκληρωτισμό τους ως τη λύση στην υλική και αξιακή κρίση της Ευρώπης. Η απάντηση είναι προφανής περισσότερη δημοκρατία, ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς», υπογράμμισε.

«Η γενναιότητα της αμφισβήτησης και η τόλμη της διεκδίκησης για ελεύθερη σκέψη και ελεύθερη ζωή, είναι η παρακαταθήκη εκείνων των ημερών» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Ετικέτες:
 
 
Υλοποιημένο με το Ελεύθερο Λογισμικό, Wordpress. To σύνολο του περιεχομένου (εκτός από φωτογραφίες), εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, ειναι διαθέσιμο με άδεια Creative Commons.

Όροι Χρήσης | Προστασία Δεδομένων
Newsletter
Eπικοινωνία

Τηλ: (+30) 213-2147500
Email: | Φόρμα Επικοινωνίας.. »
Διεύθυνση: Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 1ος όροφος